Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
15 let evropskega priznanja Slovenije
OD BOJA ZA SAMOSTOJNOST DO SKUPNE EVROPSKE VALUTE - 15. JANUAR 2007
Dobro desetletje po priznanju Evropske skupnosti se je Slovenija pridružila družini evropskih držav - Uniji, ob 15. obletnici pa sprejela skupno evropsko valuto.

15. januar 1992 je bil velik dan za mlado slovensko državo - tedaj jo je namreč priznala Evropska skupnost, predhodnica EU-ja.

Predtem je Slovenijo že priznalo nekaj evropskih držav, a odločitev na tako visoki evropski ravni je predstavljala pomemben signal vsemu svetu, hkrati pa je pomenila prvi mednarodni sporazum med novo državo in evropskim akterjem. Po tem priznanju se je val le še stopnjeval; do avgusta leta 1992 je Slovenijo priznalo že 92 držav, do danes pa 169.

Badinterjeva komisija: Slovenija izpolnjuje pogoje
Odločitev Evropske skupnosti je izhajala iz t. i. Brionske deklaracije, ki jo je podpisala s Slovenijo, pravne in politične temelje priznanja pa je predstavljalo mnenje prav ob razpadu nekdanje Jugoslavije nastale arbitražne komisije pod vodstvom francoskega pravnika Roberta Badinterja. Komisija je v t. i. mnenju št. 7 še posebej poudarila, da Slovenija izpolnjuje vse pogoje za samostojno državo.

Prelomnega datuma se spominjamo 15 let pozneje, ko je postala Slovenija dejavna članica mednarodne skupnosti, vključena v vse pomembnejše mednarodne organizacije, med njimi v OZN in Nato. Dobri dve leti po vključitvi v Unijo pa je kot prva iz deseterice novih članic vstopila tudi v evroobmočje.

Rupel: Lahko smo ponosni
Ob petnajstletnici evropskega priznanja je zunanji minister Dimitrij Rupel poudaril, da smo lahko Slovenci in slovenski državljani ponosni na svoje uspehe, saj da smo uspešen narod, ki mu je po stoletjih ujetosti v tuje okvire v zadnjih 15 letih uspelo doseči državnost, neodvisnost, vključitev v EU, Nato in evroobmočje.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti