Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Merklova začrtala cilje predsedovanja
GLAVNA NALOGA BO OžIVITEV PROJEKTA EVROPSKE USTAVE - 17. JANUAR 2007
Merklova je evropskim poslancem zaupala svoje načrte za Unijo v naslednje pol leta.

Nemška kanclerka in predsedujoča EU-ju Angela Merkel je v prvem nagovoru v tej vlogi orisala polletni program nemškega predsedovanja.

Merklova je pred evropskimi parlamentarci opozorila, da je Evropska unija lahko pol stoletja obstala le zaradi preseganja različnosti med narodi in skupnih vrednot, ki temeljijo na svobodi vsakega posameznika.

Ključnega pomena bo ustavna pogodba
V predstavitvi programa se je zavzela zlasti za obnovo dialoga o evropski ustavni pogodbi, bistvenega elementa za potrebne notranje in zunanje spremembe EU-ja. Velik poudarek je namenila varnostni politiki Uniji, za katero je po njenem mnenju stabilnost zahodnega Balkana bistvenega pomena. Brez evropske perspektive za države zahodnega Balkana ne bo stabilnosti, je opozorila, medtem ko bi se morale razmere na Bližnjem vzhodu reševati v sodelovanju z ZDA, ZN-om in Rusijo.

Merklova je poudarila potrebo po tesnem sodelovanju z ZDA in nujnem čimprejšnjem dogovoru o perečih gospodarskih vprašanjih, medtem ko je v zvezi z Rusijo povedala, da bo Unija verjetno še pod nemškim predsedstvom začela pogajanja o novem partnerskem sporazumu s to državo, katerega osrednji del bo namenjen prav poglavju energije.

Energija, obnovljivi viri in podnebne spremembe so temeljni izzivi
Nemoteno zagotavljanje energije tudi s pomočjo obnovljivih virov in podnebne spremembe je Merklova označila za temeljne izzive 21. stoletja. Zavzela se je tudi za zmanjšanje birokracije EU-ja in izpolnjevanje sprejetih dokumentov, zlasti lizbonske strategije.

Glede trojnega predsedstva, ki ga Nemčija začenja skupaj s Portugalsko in Slovenijo, pa Merklova meni, da prinaša več kontinuitete v delovanje Unije.

Andrej Leban

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti