Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Rusija se je pridružila Iranu pri kritikah sankcij EU-ja
AHMADINEDžAD NE ODSTOPA OD POGOJEV ZA VRNITEV K POGAJANJEM - 27. JULIJ 2010
Iran je že dolgo tarča sankcij zaradi svojega jedrskega programa.

Čeprav so se odnosi med Rusijo in Iranom v zadnjem času nekoliko skrhali, pa je Moskva nove sankcije EU-ja proti Teheranu označila za "nesprejemljive".

EU je v ponedeljek sprejel najstrožje sankcije proti Iranu do zdaj, ki se osredotočajo predvsem na iransko trgovinsko menjavo, bančni in energetski sektor, njihov cilj pa je spodbuditi Iran, da bi se vrnil k pogajanjem o svojem spornem jedrskem programu. Iransko zunanje ministrstvo obsoja in globoko obžaluje sankcije ter napoveduje, da bo nadaljevalo svoj program bogatenja urana.

"Te sankcije ne bodo prispevale k obnovi pogajanj in ne bodo vplivale na odločenost Irana, da brani svojo legitimno pravico do izvajanja miroljubnega jedrskega programa," je dejal predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast.

Ahmadinedžad ne odstopa od pogojev
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ponovil, da se bo Iran za pogajalsko mizo vrnil le pod določenimi pogoji, le dan zatem, ko je iranski veleposlanik pri Mednarodni organizaciji za jedrsko energijo (IAEA) Ali Ašgar Soltanieh zatrdil, da se je pripravljen pogajati brez pogojev. Pogajanja se lahko nadaljujejo le, če Zahod izpolni pogoje, ki jih je postavil že pred časom; da svetovne sile "pojasnijo" svoj odnos do (domnevnega) izraelskega jedrskega orožja, svoje stališče do pogodbe o neširjenju jedrskega orožja in to, ali za pogajalsko mizo prihajajo kot prijateljice ali sovražnice Irana. Pogajanja med Iranom in petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov (Francija, Rusija, Velika Britanija, Kitajska, ZDA) in Nemčije so se ustavila oktobra lani.

"Enostranske sankcije kažejo prezir do resolucij ZN-a"
Rusija, ena izmed šestih sil, ki se pogajajo z Iranom, je prejšnji mesec podprla nove sankcije ZN-a, a nasprotuje dodatnim enostranskim sankcijam, ki so jih zatem sprejele ZDA in EU. "To ne le spodkopava naše poskuse, da bi našli političen in diplomatski dogovor o iranskem jedrskem programu, temveč kaže tudi prezir do skrbno premišljenih in usklajenih določb resolucij Varnostnega sveta," je zapisalo rusko zunanje ministrstvo in dodalo, da je uporaba sankcij zunaj okvira Varnostnega sveta ZN-a "nesprejemljiva".

Tradicionalno tesna zaveznica Irana je v zadnjih mesecih začela izgubljati potrpljenje s to islamsko republiko, in podprla sankcije ZN-a, na kar se je Ahmadinedžad odzval z obtožbami na račun ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki ga je označil za "trobilo" nasprotnikov Irana. Ruska kritika sankcij pa ne pomeni avtomatično boljših vezi z Iranom, menijo ruski analitiki.

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti