Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Iran pripravljen brez pogojev sesti za pogajalsko mizo
EU S STROžJIMI SANKCIJAMI STOPNJUJE PRITISK NA IRAN - 26. JULIJ 2010
Iran se je zaradi svojega jedrskega programa, za katerega trdi, da je namenjen zgolj v civilne namene, znašel v nemilosti Zahoda.

Zunanji ministri EU-ja so sprejeli sankcije proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa, ki naj bi prizadele iranski energetski sektor.

Sankcije EU-ja gredo korak naprej od sankcij, ki so jih proti Teheranu prejšnji mesec sprejeli Združeni narodi in uvajajo "spremljevalne ukrepe". Tarča novih sankcij Bruslja so ob naftnih in plinskih naložbah, ki naj bi najhuje prizadele iransko na energetskem sektorju temelječe gospodarstvo, tudi iranske banke in zavarovalniška podjetja ter posamezniki in podjetja, povezana z vlado. Iranske banke, ki delujejo znotraj EU-ja, bodo pod drobnogledom; vsak prenos denarja, višji od 10.000 evrov, bo treba prijaviti nacionalnim oblastem, prenose, višje od 40.000 evrov, pa bo treba odobriti vnaprej.

EU želi Iran spraviti za pogajalsko mizo
Zunanji ministri so ob sprejetju sankcij pozvali Iran, naj začne pogajanja o svojem programu bogatenju urana, za katerega Zahod trdi, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja. Dodatne sankcije, ki bodo začele veljati v torek, prav tako omejujejo sodelovanje z iranskimi ladjedelniškimi podjetji in letalskim tovornim prometom, vsako ladjo, za katero bodo sumili, da nosi prepovedan material, pa bodo pregledali.

Sankcije pomenijo "stopnjevanje pritiska na Iran, da bi ta pristopil k pogajanjem o svojem jedrskem programu", je povedal britanski zunanji minister William Hague. "Upam, da bo Iran razumel to sporočilo, da so evropski narodi pripravljeni na pogajanja, a če se ne bodo odzvali, bomo še naprej stopnjevali pritisk," je še dodal.

Iran poslal pismo s pojasnili IAEA-ju
Iran se je pripravljen vrniti k pogajanjem o zamenjavi svojega jedrskega goriva, a brez pogojev, ki bi jih postavili partnerji v pogajanjih, je kmalu po sprejetju novih sankcij EU-ja sporočil iranski veleposlanik pri Mednarodni organizaciji za jedrsko energijo (IAEA) Ali Ašgar Soltanieh.

Iran je IAEA-ju izročil pismo s pojasnili o izmenjavi 1.200 kilogramov iranskega nizko obogatenega urana za 120 kilogramov jedrskega goriva, ki naj bi pod nadzorom IAEA-ja potekala v Turčiji, za raziskovalni reaktor v Teheranu, ki jih je zahtevala t. i. dunajska skupina, v kateri so ob IAEA-ju še ZDA, Rusija in Francija. "Jasno sporočilo tega pisma je pripravljenost Irana, da se pogaja o gorivu za reaktor v Teheranu brez vseh pogojev," je dejal Soltanieh.

Soltanieh: Mi smo pripravljeni na pogajanja
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v preteklosti za vrnitev Teherana za pogajalsko mizo postavil tri pogoje: da svetovne sile "pojasnijo" svoj odnos do (domnevnega) izraelskega jedrskega orožja, svoje stališče do pogodbe o neširjenju jedrskega orožja in to, ali za pogajalsko mizo prihajajo kot prijateljice ali sovražnice Irana. Soltanieh je zdaj zatrdil, da Iran ne postavlja pogojev. "Takoj ko bodo druge države pripravljene, smo tudi mi pripravljeni na pogajanja," je povedal.

Turčija in Kitajska na pomoč Iranu
Trgovci pravijo, da se Iran vedno bolj zanaša na prijateljske države, da mu dobavljajo gorivo, ki prihaja v islamsko republiko predvsem iz Turčije in Kitajske. Analitiki menijo, da bodo sankcije EU-ja lahko učinkovite, čeprav bodo namesto evropskih držav s svojim blagom vskočile Turčija, Kitajska in Malezija, ker so dovolj dobro zasnovane.

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti