Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Dvojno nadomestilo za reaktorje
ZAPLETI MED BRUSLJEM IN SOFIJO ZARADI ZAPRTJA REAKTORJEV - 7. JANUAR 2007
EU je 25 let stare reaktorje zaprl iz varnostnih razlogov.

Bolgarski minister za energetiko je dejal, da bo država za zaprtje reaktorjev edine nuklearke od EU-ja zahtevala dvakrat več od ponujenega.

Rumen Ovčarov je za bolgarski nacionalni radio tako dejal, da bo Bolgarija namesto 550 milijonov evrov, ki jih je evropska komisija novi članici povezave obljubila za zaprtje štirih reaktorjev zastarele, edine bolgarske nuklearke Kozloduj, zahtevala milijardo.

 

Bolgarija je 2 od 6 reaktorjev v predpristopnih pogajanjih že zaprla, kasneje pa še 2, ki pa ju bo v primeru neizpolnitve denarne zahteve spet zagnala, saj je država glavna balkanska izvoznica. Bolgarski predstavniki trdijo, da s ciljnih trgov (Kosovo, Makedonija) že prihajajo prtižbe o pomanjkanju dobave energije.

Bolgarske oblasti sicer zatrjujejo, da sta reaktorja varna, saj so ju posodobili. Večina del je bila opravljena v 90. letih. Tudi vodstvu elektrarne Kozloduj se zdi vztrajanje pri zaprtju reaktorjev neutemeljeno. Tako naj bi Bolgarija za vstop v EU plačala vnaprej. Po njihovem mnenju gre za presedan in uporabo dvojnih meril EU-ja v odnosu do novih članic. Izpostavili so primera Slovaške in Litve, ki sta v Unijo vstopili leta 2004, in kjer še obratujejo reaktorji, ki so za EU z vidika varnosti sporni, ustavili pa naj bi jih v prihodnjih letih.

Bolgari dodajajo, da po svetu obratuje 438 tovrstnih reaktorjev, med drugim tudi na Finskem, Madžarskem, Češkem in Slovaškem.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti