Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Bo hrvaški arbiter Budislav Vukas?
RAZPRAVA O MOGOčIH ARBITRIH V SLOVENIJI BURNA - 15. JUNIJ 2010
Slovenija in Hrvaška bosta vsaka predlagali po enega svojega arbitra za petčlansko arbitražno sodišče.

Najverjetnejši kandidat za hrvaškega člana arbitražnega sodišča naj bi bil ugledni strokovnjak za mednarodno pravo, 72-letni Budislav Vukas.

Hrvaški državni vrh sicer še ne daje nobenih uradnih izjav. Vlada še ni želela potrditi, če že razmišlja o kandidatih, iz vlade so sporočili le, da se bodo o tem izrekli, "ko bo prišel čas", molči pa tudi predsednik Ivo Josipović. Kot piše Večernji list, z Vukasom glede njegove kandidature v stik še ni stopil nihče, čeprav se v hrvaških medijih že omenja Vukasovo ime.

Vukas z bogato sodniško kariero
Vukas je bil do lanskega leta profesor na zagrebški pravni fakulteti, za seboj pa ima tudi bogato sodniško kariero. Devet let je bil podpredsednik Mednarodnega sodišča za pomorsko pravo, bil je ad hoc sodnik na Meddržavnem sodišču v Haagu v tožbi Hrvaške proti Srbiji zaradi genocida in v makedonski tožbi proti Grčiji zaradi imena Makedonija.

Vukas podpira arbitražni sporazum za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, je pa tudi kolega hrvaškega predsednika Iva Josipovića. Večernji list ob tem piše, da bosta vlada in predsednik zelo lahko dosegla kompromis glede Vukasa.

Slovenski zakon precej strog, ne pušča veliko možnosti
Medtem pa v Sloveniji potekajo burne debate o tem, kdo naj bi bil slovenski kandidat za arbitra. Premier Borut Pahor je kot svojega favorita že prejšnji teden izpostavil ustavnega sodnika in mednarodnega pravnika Ernesta Petriča, a se je izkazalo, da ne ustreza vsem pogojem, ki jih določa zakon, saj naj bi bil prestar.

Merila, kot jih zdaj določa zakon, omogočajo precej ozek nabor kandidatov, saj je arbiter lahko le slovenski državljan, ki ima za seboj 15 let sodniške službe, 20 let opravljenih delovnih izkušenj po opravljenem pravosodnem izpitu, lahko pa je tudi univerzitetni učitelj prava. Prav tako je sodnik mednarodnega sodišča lahko le nekdo, ki je mlajši od 70 let.

Zakon si lahko preberete tukaj.

V torek sta se na rednem posvetu sestala predsednik Danilo Türk in premier Borut Pahor, govorila pa sta tudi o kandidatih za arbitra. Strinjala sta se, da bo treba spremeniti zakon o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč, saj bo le tako mogoče razširiti nabor kandidatov za slovenskega arbitra.

Predlog, da bi arbiter postal Pavliha
V javnosti se je danes pojavila tudi pobuda 24 predlagateljev, ki so se zbrali na srečanju Društva 90 v Portorožu, ki za slovenskega arbitra predlagajo strokovnjaka za mednarodno pravo Marka Pavliho. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "Slovenija v postopku določanja meje potrebuje arbitra, ki misli z lastno glavo in je že dokazal v razpravah pred referendumom, da bo deloval v prid Republike Slovenije". Pobudo so že poslali predsedniku vlade in predsedniku republike, v vednost pa tudi predsedniku državnega zbora.

B. T.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti