Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Tri četrtine nezakonitih priseljencev v EU čez Grčijo
MINISTRI ZA USKLADITEV ZAKONODAJE O PRISELJENCIH - 6. SEPTEMBER 2010
V soboto se je na ulicah Francije zbralo več deset tisoč protestnikov, ki so nasprtovali Sarkozyjevi politiki do nedavne izselitve Romov in vprašanja priseljencev (fotografija je simbolična).

Čeprav so notranji ministri šestih članic EU-ja in Kanade v Parizu razpravljali o vprašanju nelegalnih priseljencev, sta italijanski in francoski minister znova obudila vprašanje o izselitvi Romov.

Francoski minister za priseljevanje Eric Besson je na vrhu ministrov znova zagovarjal odločitev francoske vlade o vrnitvi več tisoč bolgarskih in romunskih Romov nazaj v domovino, ki so zato od države prejeli tudi plačilo.

"Večjega pregona Romov sploh ni bilo," je vztrajal Besson, ob tem pa je priznal, da je sicer prišlo "do pospešitve postopka izselitve" bolgarskih in romunskih Romov, ki pa so državo zapustili "prostovoljno".

EU bi moral uskladiti zakonodajo o priseljencih
Vprašanje nedavne "prostovoljne izselitve" Romov sicer ni bila tema na zasedanju ministrov iz Francije, Nemčije, Italije, Grčije, Velike Britanije, Belgije in Kanade. Kot je poudaril belgijski minister za priseljence, je bilo zasedanje ministrov namenjeno predvsem uskladitvi azilantske in priseljenske politike znotraj Evrope ter pripravi na zasedanju članic EU-ja o vprašanju priseljencev, ki bo 13. in 14. septembra v Bruslju.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je po poročanju nemške agencije DPA na zasedanju poudaril pomen bilateralnih pogodb med državami prejemnicami priseljencev in državami, iz katerih azilanti prihajajo. Kot primer je navedel bilateralno pogodbo med Italijo in Libijo iz leta 2008, ki je zmanjšala število libijskih priseljencev v Italijo s 30.000 na 400. Prav tako naj bi se v Italiji v letu 2009 glede na leto 2008 zmanjšalo število prosilcev azila za 42 odstotkov.

Največ nelegalnih priseljencev v Evropo prek Grčije
Svojo skrb nad vse večjim številom priseljencev v Grčiji je izrazil tudi namestnik grškega ministra za zaščito državljanov Spyros Vougias. "Naša država je zaradi geografskega položaja pogosta tarča nelegalnih priseljencev, ki želijo vstopiti v Evropo. Žal pa nimamo dovolj sredstev, s katerimi bi zagotovili njihov nadzor, zato potrebujemo pomoč celotnega EU-ja." Kar trije od štirih priseljencev vstopijo v EU prek državne meje Grčije, poroča DPA.

Maroni je ob tem poudaril pomen poenotenja zakonodaje, tako da bi imele vse članice EU-ja enake standarde, ter izpostavil vprašanje o avtomatičnem izgonu državljanov drugih članic EU-ja, ki nimajo dovolj sredstev za preživetje.

Sarkozy za odvzem državljanstva priseljencem, ki ubijejo ali ranijo policiste
Ob vsem tem pa se francoski predsednik Nicolas Sarkozy ne meni za številne kritike. Ob zasedanju ministrov je poudaril svoje stališče, da bo pri novi zakonodaji vztrajal pri odvzemu državljanstva za tiste priseljence, ki bi napadli ali ubili policiste, poroča France24. Tak ukrep bi veljal za priseljence, ki živijo v Franciji manj kot deset let.

K. Š.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti