Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Nov zagon za evropsko ustavo
ANGELA MERKEL NA OBISKU V PRAGI - 27. JANUAR 2007
So v Madridu postavili osnove za boljšo Evropo?

Članice EU-ja, ki so ratificirale evropsko ustavo, menijo, da predstavlja obstoječa ustavna pogodba dobro osnovo za iskanje kompromisov.

Omenjenih 18 držav je pripravljeno na dialog z državami, ki pogodbe še niso ratificirale, možnosti za nadgradnjo besedila pa vidijo predvsem v tistem delu dokumenta, ki govori o politikah EU-ja.

Dopolniti obstoječi dokument
Na sestanku v Madridu, kjer so se na pobudo španske in luksemburške vlade sešli ministri za evropske zadeve osemnajsterice, je španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos poudaril, da "besedilo ustavne pogodbe ni popolno, je pa najboljše, kar imamo." Če bi se članice EU-ja zavzele za spreminjanje obstoječega besedila, bi bilo po njegovem mnenju najbolje, da bi pogodbo dopolnile, ne pa razkosale.

Energetika, varnost in sociala
Udeleženci - tudi slovenski sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič - so se na koncu srečanja izrekli za ohranitev obstoječega besedila. Lenarčič je opozoril zlasti na ohranjanje institucionalnega ravnotežja, ki ga vsebuje besedilo. Ustavo bi lahko posodobili predvsem s področji, ki pred letom 2004, ko je pogodba nastajala, še niso bili razvidni. Med njimi je Lenarčič omenil energetiko, podnebne spremembe, migracije, varnost posameznika in socialno področje.

Bo Nemcem do junija uspelo?
Nemčija, ki trenutno predseduje Evropski uniji, si je za enega izmed ciljev predsedovanja že zadala nalogo, da bo ponovno začela pogajanja o ustavi, ki so se prekinila, potem ko sta Francija in Nizozemska na referendumu ustavno besedilo zavrnili. Poleg njiju besedila ustave ni potrdilo še sedem držav članic.

Predsedujoča Uniji, nemška kanclerka Angela Merkel, je istočasno začela posvetovanja o evropski ustavi v Pragi.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti