Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Evroobmočje in IMF Grčiji 9 milijard, Slovenija 104 milijone, Slovaška 0
VRAčANJE DENARJA ODVISNO OD VRNITVE GRčIJE NA KAPITALSKE TRGE - 7. SEPTEMBER 2010
Slovenija pri prvem posojilu Grčiji ni sodelovala, skupaj pa naj bi ji pomagala z 400 milijoni evrov.

Slovenija bo v predvidenem drugem obroku posojil držav evroobmočja Grčiji prispevala 104 milijone evrov. Slovaška je deležna kritik zaradi nesodelovanja pri pomoči.

Minister za finance Franc Križanič pričakuje, da bo pomoč z vidika slovenskih davkoplačevalcev donosna. "Šlo bo za enostavno transakcijo iz depozitov v slovenskih bankah v kredit Grčiji s precej ugodnejšo obrestno mero; nekaj več kot dve odstotni točki naj bi bil neto učinek za slovenske davkoplačevalce," je pojasnil minister.

O odobritvi drugega obroka posojil Grčiji v Bruslju je razpravljala skupina držav z evrom. Če bo varčevalna prizadevanja Grčije ocenila pozitivno, minister Križanič pričakuje, da bo drugi obrok sprožen naslednji teden.

Slovaška obtožena nesolidarnosti
Prvi obrok posojil v višini 14,5 milijarde evrov od držav z evrom in in 5,5 milijarde evrov od Mednarodnega denarnega sklada (IMF), v katerem Slovenija ni sodelovala, je Grčija dobila 18. maja. Drugi obrok znaša devet milijard evrov, od tega bo območje evra prispevalo 6,5 milijarde, preostalo pa IMF.

Pri pomoči pa ne bo sodelovala Slovaška, ki je zato deležna kritik. Nova slovaška vlada je namreč napovedala, da ne bo pomagala Grčiji, češ da je prerevna, čeprav je njena predhodnica obljubila pomoč. Bratislava je bila obtožena nesolidarnosti, opazka Evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, da je to "kršitev načela solidarnosti", pa je sprožila spor med njim in slovaško premierko Iveto Radičovo.

Križanič: Vsi moramo nositi del bremena
Slovensko stališče sicer je, da "morajo vsi partnerji pristopiti in nositi svoj del bremena, če pričakujejo, da jim bodo ostali v prihodnosti pomagali", je povedal minister Križanič. Minister pravi, da je to, kdaj bo Slovenija začela dobivati denar nazaj, odvisno od tega, kako hitro se bo Grčija vrnila na kapitalske trge. "Znaki so, da se vrača že po dokaj ugodni obrestni meri, v tem primeru prihodnja posojila ne bodo potrebna. Če bodo, pa jih bomo zagotovili, vire imamo," je dejal.

V Bruslju napoveduje, da naj bi Slovaški odpisali njen predviden prispevek pri mehanizmu pomoči Grčiji, ki znaša 816 milijonov evrov, v pričakovanju, da Grčiji celotnega svežnja predvidenih posojil - 110 milijard evrov v treh letih - ne bo treba izplačati.

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti