Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Poziv k izpustitvi petih Bolgark
EU SI PRIZADEVA ZA OPUSTITEV SMRTNE KAZNI V TRETJIH DRžAVAH - 21. JANUAR 2007
Za resolucijo je glasovalo 567 poslancev Evropskega parlamenta, proti je bil eden, sedem pa je bilo vzdržanih.

Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero obsoja odločitev libijskega sodišča, ki je obsodilo pet bolgarskih medicinskih sester.

Sodišče v Libiji je pet medicinskih sester iz Bolgarije in palestinskega zdravnika obsodilo na smrt, ker naj bi 426 libijskih otrok namerno okužili z virusom HIV.

Z resolucijo so se poslanci Evropskega parlamenta znova odločno postavili proti smrtni kazni in spomnili na mnenje Evropske unije, da odprava smrtne kazni prispeva k človeškemu dostojanstvu in človekovim pravicam. Poslanci so izrazili skrb nad potekom sojenja in ravnanjem z obtoženci med priprtjem in dolgotrajnega sojenja. Poslanci so poudarili, da je Unija na tem podorčju naredila korak naprej, saj se zdaj zavzema za odpravo smrtne kazni v vseh državah tretjega sveta.

EU: Sojenje se nanaša na pet državljanov Unije
Opozorili so še na dejstvo, da se sojenje v Bengaziju od 1. januarja, ko sta članici EU-ja postali tudi Bolgarija in Romunija, nanaša na pet državljanov Evropske unije. Dan pred sprejetjem resolucije pa se je Evropska komisija zavezala, da bo podvojila svoja prizadevanja za izpustitev šestih zdravstvenih delavcev.

Medicinske sestre iz Bolgarije in palestinski zdravnik so bili že leta 2004 obsojeni na smrt, po pritisku mednarodne javnosti pa je libijsko vrhovno sodišče sodbo zavrnilo in odredilo ponovno sojenje. Sojenje se je začelo maja lani, šesterica pa je v zaporu že od leta 1999. Po nekaterih navedbah naj bi od njih izsilili priznanje s pomočjo mučenja. Libijske oblasti trdijo, da je od izreka sodbe umrlo že več kot 50 okuženih otrok.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti