Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Potrditev pomoči evru znak o "kulturi evropske stabilnosti"
NEMšKI PARLAMENT POTRDIL REšEVANJE EVRA - 21. MAJ 2010
Za zakon je v spodnjem domu nemškega parlamenta glasovalo 319 parlamentancev, proti jih je bilo 73, 195 se jih je vzdržalo.

Zgornji dom nemškega parlamenta je potrdil sodelovanje največjega evropskega gospodarstva pri 750-milijardnem svežnju za reševanje evra.

Pred Bundesratom je zakon o sodelovanju pri reševanju evroobmočja potrdil spodnji dom, Bundestag, pred začetkom veljave pa ga mora podpisati še nemški predsednik Horst Köhler.

Zakon Nemčiji omogoča, da bo zajamčila do 148 milijard evrov v paket, o katerem so se dogovorile države evroobmočja in Mednarodni denarni sklad.

"Naj Evropa pade ali obstane"
Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je v parlamentu dejal, da bodo glasovali o tem, "ali menijo, da bi morala Evropa obstati ali pasti", finančni minister Wolfgang Schäuble pa, da bi "imeli brez evra veliko šibkejše nemško gospodarstvo, šibkejšo Nemčijo in veliko šibkejši socialni sistem". Schäuble je branil potrebo po hitri odločitvi nemškega zakonodajalca, saj to po njegovih besedah terjajo razmere na finančnih trgih, in zagotovil, da mehanizem sloni na zelo jasni zakonski podlagi. Dodal je, da si bo Nemčija na globalni ravni prizadevala za davek na finančne transakcije. Če to ne bo uspelo in če zaradi pomislekov Velike Britanije to ne bo mogoče niti na ravni EU-ja, je nemški finančni minister prepričan, da bi bilo treba s takšno rešitvijo poskusiti na ravni evrskega območja.

Opozicija koaliciji očita, da se obsežni mehanizem sprejema pod prisilo, saj podrobnosti njegovega delovanja še vedno niso znane. Parlament je zakon sprejemal po skrajšanem postopku. Od vlade opozicija zahteva, naj čim prej črno na belem predloži reformo finančne regulacije.

Brez ukrepov bi bil evro v nevarnosti
Nemška kanclerka Angela Merkel je bila deležna številnih kritik domače opozicije zaradi svojega upravljanja finančne krize in podpore ukrepom za reševanje Grčije in drugih evropskih gospodarstev, ki so zašla v težave. Merklova je opozorila, da bi bil evro v nevarnosti, če ne bi sprejeli strogih ukrepov. V odzivu na potrditev zakona je nemška kanclerka pozdravila odločitev parlamenta in dejala, da pošilja močan znak o "kulturi evropske stabilnosti".

Zaradi nemškega sodelovanja pri pomoči Grčiji analitiki menijo, da je bila desnosredinska vladajoča koalicija poražena na ključnih deželnih volitvah v Severnem Porenju – Vestfaliji v začetku meseca.

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti