Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Vodenje evroposlancev prevzel Pöttering
GLASOVANJE TAJNO; DOGOVOR O IMENOVANJU SKLENILI STRANKI - 16. JANUAR 2007
Vodja poslanske ljudske stranke je bil gladko izvoljen že v prvem krogu glasovanja.

Poslanci Evropskega parlamenta so Hansa-Gerta Pötteringa že po prvem krogu glasovanja izvolili za novega predsednika parlamenta.

Pötteringu je gladko izvolitev omogočil predvsem dogovor med ljudsko stranko in socialisti iz leta 2004, po katerem se stranki po polovici mandata zamenjata na čelu stranke. Zlahka je prejel potrebno večino, saj ga je podprlo 450 poslancev, njegovo najresnejšo protikandidatko izmed preostale trojice Monico Frassoni iz Skupine zelenih/Evropske svobodne zveze pa 145 članov parlamenta.

Glasovanje je potekalo tajno, glasove so poslanci oddali v skrinjice, oddanih pa je bilo 750 od 785 glasov. Danec Jeans-Peter Bonde iz Skupine neodvisnosti/demokracije je prejel 46 glasov, Francoz Francis Wurtz iz Konfederalne skupine Evropske združene levice - Zelene nordijske levice pa 48 glasov.

Nemec Pöttering bo tako po dveh letih in pol do naslednjih evropskih volitev nadomestil Josepa Borrella, ki je do zdaj načeloval temu obsežnemu evropskemu telesu. Volitve predsednika so bile tudi prvo glasovanje, ki so ga opravili romunski in bolgarski poslanci, novi člani zdaj 785-članskega parlamenta.

Popoldne bodo poslanci volili še 14 podpredsednikov in 6 kvestorjev parlamenta. Med kandidati za najvišje položaje ni slovenskih poslancev.

Pöttering za skupno delovanje
Pöttering je ob izvolitvi ponovil zaveze, ki jih je navedel že v predstavitvi kandidature in državljanom Evropske unije sporočil, da lahko le skupaj zastopajo vrednote in interese v svetu. Celoten EU si mora prizadevati za ohranjanje identitete narodov EU-ja in k vedno močnejšemu EU-ju, kot predvidevajo evropske pogodbe.

S Pötteringom na čelu Evropskega parlamenta bo Nemčija poleg predsedovanja EU-ju vodila tudi enega najpomembnejših organov Unije.

Glavna naloga novega predsednika Evropska ustava
Pöttering, do zdaj vodja poslanske skupine ljudske stranke, je v predstavitvenem nagovoru pojasnil, da si bo prizadeval predvsem za obnovitev pogajanj o evropski ustavni pogodbi, saj po njegovem mnenju 500 milijonov Evropejcev potrebuje takšen dokument, ki jih bo trdneje povezoval. Evropa lahko obstane le, če bodo obstale njene vrednote, je opozoril Pöttinger.

Ob tem pa je potrebno gojiti dialog tudi z drugimi kulturami, predvsem islamom, je še dejal Pöttering. Kot je napovedal, si Evropa tudi v prihodnje ne bo zatiskala oči pred kršitvami človekovih pravic po svetu, čeprav se dogajajo med državami, ki so si z Unijo blizu. Ob tem je omenil zlasti vprašanje Čečenije in Guantanama.

Voditelj parlamenta pomemben predstavnik Unije
Predsednik parlamenta je najprej voditelj parlamenta in njegovih teles. Na plenarnih zasedanjih odpira, prekinja in končuje seje, odloča o predlogih sprememb in vprašanjih Svetu EU-ja in Evropski komisiji. Predsednik tudi zastopa parlament v mednarodnih odnosih, ob slavnostnih prireditvah in v upravnih, sodnih ali finančnih zadevah. Kot zagovornik stališč parlamenta se udeležuje zasedanj Evropskega sveta, podpisuje proračun EU-ja in po drugem branju skupaj s predstavnikom predsedujoče države Svetu EU-ja tudi zakonodajne predloge.

Podpredsedniki nadomeščajo predsednika parlamenta pri opravljanju njegovih nalog, medtem ko so kvestorji pristojni za upravljanje finančnih in administrativnih nalog.

Andrej Leban

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti