Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Juncker zadovoljen z rezultati stresnih testov
POPOLDNE SREčANJE Z GANTARJEM IN TüRKOM - 26. JULIJ 2010
Slovenski in luksemburški premier sta govorila predvsem o zadevah evrskega območja.

Jean-Claude Juncker je ob obisku Slovenije poudaril, da ugotovitve stresnih testov kažejo na zadostno robustnost evropskega bančnega sistema.

Obisk luksemburškega premierja in vodje skupine evrskih države Jean-Clauda Junckerja je osredotočen na finančno-gospodarska vprašanja, s katerimi se spopada Evropska unija, zato sta z gostiteljem, slovenskim premierjem Borutom Pahorjem, večino časa namenila vprašanjem, povezanim s skupno valuto in skupnim trgom, pogovarjala pa sta se tudi o bilateralnih odnosih med Luksemburgom in Slovenijo.

"Ne strinjam se s kritikami, da obremenitveni preskusi niso bili izpeljani na dovolj strog način. Testi so bili verodostojni in izpeljani zelo strokovno in regulatorji, ki so jih izvajali, so to počeli na neodvisen način in v skladu z vsemi pravili," je po srečanju s Pahorjem zatrdil luksemburški premier. Juncker bi si sicer želel, da bi vse banke objavile podrobne rezultate stresnih testov, ki so jim bile podvržene. "To bi še dodalo k verodostojnosti celotne vaje," je prepričan.

"NLB ne bo ogrozila slovenskega gospodarstva"
Juncker je Pahorju zasebno svetoval tudi glede vprašanja dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je stresni test sicer opravila, a potrebuje dodatni kapital. Ob tem je luksemburški premier povedal, da gre za resno zadevo, na katero bo morala slovenska politika najti odgovori, a je ob tem pojasnil, da ne gre za tako veliko težavo, da bi lahko ogrozili dobro stanje slovenskega gospodarstva.

Pahor je ob tem dejal, da kapitalska ustreznost NLB-ju trenutno omogoča, da ta uživa potrebno zaupanje domačih in tujih komitentov, a da potrebuje dokapitalizacijo, da bi to zaupanje užival na dolgi rok in postal močan regionalni igralec. Ponovil je, da se Slovenija sooča z dilemo glede dokapitalizacije z državnim denarjem ali vstopom strateškega partnerja, pri tem pa je zatrdil, da mora biti dokončna odločitev sprejeta pregledno in da se je treba izogniti pomislekom, da je šlo za odločitev v ihti oz. podrejeno pristranskim interesom.

Namesto tečaju evra se je treba posvetiti gospodarskim temeljem
Glede morebitnega negativnega gospodarskega učinka krepitve tečaja evra v zadnjih tednih, potem ko je ta zaradi dolžniških težav Grčije in panike na finančnih trgih zaradi strahu pred širitvijo krize na druge ranljive države in dvoma v stabilnost skupne valute močno izgubil na vrednosti, je Juncker ostal zvest svojemu načelu, da javno ne komentira gibanja tečaja evra, saj je to po njegovem mnenju nesmiselno, ker se tečaj spreminja vsak dan.

Juncker se zaveda, da je popravek tečaja evra navzdol koristil izvoznikom v območju evra, a je obenem spomnil, da območje evra nima jasno opredeljene tečajne politike, stabilnost evra pa je predmet deljene odgovornosti Evropske centralne banke in držav članic.

Okrevanje tečaja evra je sicer po njegovem mnenju predvsem posledica umirjanja razmer na finančnih trgih, potem ko so države območja evra sprejele mehanizem za stabilizacijo evra. Ob tem je Juncker opozoril še, da ne bi smeli posvečati preveč pozornosti nihanju tečaja evra, saj bi se pretiranemu nihanju morali izogniti. "Kar je pomembno, so gospodarski temelji," je dodal.

Pred Junckerjem pestro popoldne
Juncker se je popoldne srečal še s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem ter predsednikom države Danilom Türkom, sprejela sta ga ministra za razvoj in evropske zadeve ter finance Mitja Gaspari in France Križanič, srečal pa se je tudi z guvernerjem Banke Slovenije Markom Kranjcem.

B. T.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti