Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Pred Hrvaško še najtrša oreha: poglavje o pravosodju in o konkurenci
HRVAšKA VSE BLIžE EU-JU - 27. JULIJ 2010
Hrvaška je konec junija odprla še zadnja tri poglavja v pogajanjih z Unijo, z novima začasno zaprtima poglavjema pa se je število teh zvišalo na 22.

Hrvaška je v pristopnih pogajanjih z EU-jem začasno zaprla poglavje o varni hrani, veterinarski in fitosanitarni politiki ter poglavje o finančnem nadzoru.

Pri poglavju o varni hrani ter veterinarski in fitosanitarni politiki si je Hrvaška izborila tri pomembna prehodna obdobja, in sicer v povezavi s kokošmi nesnicami, objekti za proizvodnjo hrane in semeni za določene poljščine, je pojasnil vodja hrvaških pogajalcev Vladimir Drobnjak.

Drobnjak pričakuje, da bo Hrvaška na naslednji pristopni konferenci, predvideni za začetek novembra, zaprla še niz poglavij. Najbolj so osredotočeni na poglavji o pravosodju in konkurenci, medtem ko so pri vseh drugih merila za zaprtje praktično izpolnjena.

Hrvaška si prizadeva, da bi bilo poročilo o njenem napredku, ki ga bo predvidoma novembra pripravila Evropska komisija in naj bi bilo po Drobnjakovih besedah zadnje za kandidatko Hrvaško, čim boljše.

Hrvaška zavezana sodelovanju s Haagom
Dobra novica za Hrvaško je odločitev Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je na sojenju trem hrvaškim generalom zavrnil zahtevo glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza, da izda sodni poziv Hrvaški zaradi skrivanja topniških dnevnikov o napadih na Knin leta 1995.

Na vprašanje, ali bo zdaj Hrvaška lažje izpolnila merila za zaprtje poglavja o pravosodju, je vodja hrvaških pogajalcev odvrnil, da je optimist. "Prepričani smo, da bomo izpolnili vsa merila. Sodelovanje s Haagom ni edino merilo, ostajamo zavezani popolnemu sodelovanju s sodiščem, a pozornost je usmerjena tudi na vsa druga merila v okviru reforme pravosodja in boja proti korupciji," je pojasnil Drobnjak.

Z Islandijo se ne obremenjujejo
Pred pristopno konferenco Hrvaške je bila v Bruslju tudi prva pristopna konferenca z Islandijo. "Mi smo usmerjeni na naše delo in prepričani, da bomo šli naprej s svojim ritmom, ki nikakor ne bo obremenjen z islandskimi pogajanji," je Drobnjak odgovoril na vprašanje, ali bi lahko Islandija prehitela Hrvaško na poti v Unijo. "Islandiji želimo vse najboljše. To je država, ki je prva priznala Hrvaško med državami v svetu, zato ima posebno mesto v naših srcih," je dejal.

Drobnjaka javno mnenje ne skrbi
"Če bi bil referendum (o vstopu Hrvaške v EU, op. a.) danes, smo prepričani, da bi bil izid pozitiven, in z vsakim novim zaprtim poglavjem, bo podpora še rasla," Drobnjaka ne skrbi javno mnenje na Hrvaškem o približevanju EU-ju.

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti