Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
"Ni prav, da Turčija lahko brani tabor, ne sme pa sedeti v šotoru"
FRANCIJA IN NEMčIJA TURčIJI PONUJATA "PRIVILEGIRANO PARTNERSTVO" - 27. JULIJ 2010
Cameron je Turčiji obljubil pomoč pri približevanju EU-ju.

Britanski premier David Cameron je obljubil, da se bo boril za članstvo Turčije v EU-ju, in dodal, da je jezen zaradi počasnega turškega približevanja povezavi.

Med obiskom v Ankari je Cameron gostitelju, turškemu premierju Recepu Tayyipu Erdoganu, zatrdil, da bo Velika Britanija ostala najmočnejši zagovornik turškega članstva v EU-ju. Hkrati je opozoril, da mora Ankara okrepiti reformne procese.

"Ko pomislim, koliko je Turčija naredila za obrambo Evrope kot članica Nata in kaj Turčija dela zdaj v Afganistanu skupaj z evropskimi zavezniki, me jezi, da je vaše približevanje članstvu v EU-ju ovirano na takšen način, kot je," je dejal Cameron v nagovoru na poslovni konferenci v Ankari. "Menim, da ni prav, če rečemo, da Turčija lahko brani tabor, ne sme pa sedeti v šotoru," je še dodal.

EU brez Turčije manj varen in revnejši
Evropska unija brez Turčije "ni močnejša, temveč šibkejša, ni bolj, ampak manj varna, ni bogatejša, temveč revnejša", meni Cameron in dodaja, da bi Turčija lahko postala "velika evropska sila", ki bi lahko pomagala graditi vezi z Bližnjim vzhodom. Za okrepitev odnosov s Turčijo se je zavzel tudi britanski zunanji minister William Hague, ki spremlja Camerona na dvodnevnem obisku.

Velika Britanija ohranja svojo močno podporo članstvu Turčije v EU-ju, čeprav Cameronovi konservativci nad tem niso navdušeni. Cameron je sovražnost do članstva Turčije v nekaterih delih EU-ja primerjal z nekdanjimi pogledi na približevanje Velike Britanije povezavi.

"Vemo, kako je, če ti ne dovolijo v klub. Vemo pa tudi, da se to lahko spremeni," se je Cameron spomnil poskusov nekdanjega francoskega predsednika Charlesa de Gaulla, da bi blokiral članstvo Londona v predhodnici EU-ja, Evropski gospodarski skupnosti v 60. letih prejšnjega stoletja.

Cameronovo kritiko protiturških stališč v EU-ju je v Bruslju pozdravil evropski komisar za širitev Štefan Füle. Komisar je še pred kratkim znova potrdil perspektivo turškega članstva v EU-ju. "V zvezi s tem lahko le pozdravimo pripravljenost premierja Camerona, da pospeši ta proces," je pojasnil Fülejev tiskovni predstavnik.

"Privilegirano partnerstvo" za Turčijo ni dovolj
Turčija je pogajanja z EU-jem uradno začela leta 2005, a napredujejo zelo počasi - večinoma zaradi nasprotovanja Nemčije in Francije, ki te velike muslimanske države ne želita znotraj Evrope. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel sta se že večkrat zavzela za to, da bi Turčiji namesto polnopravnega članstva ponudili nekakšno "privilegirano partnerstvo", kar pa za Turčijo ni dovolj.

Do zdaj je Turčija odprla 13 izmed skupno 35 pogajalskih poglavij, osem pa jih je zamrznjenih, ker Turčija ne želi odpreti svojih pristanišč in letališč za Ciper. Turčija Cipra zaradi spora med grškimi in turškimi prebivalci otoka ne priznava.

T. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti