Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Nemčija želi močno Evropo
EVROPSKA KOMISIJA PODPIRA ZAVZEMANJE ZA USTAVO - 9. JANUAR 2007
Barroso je Merklovi obljubil podporo Evropske unije.

Evropa bo uspela skupaj - je moto nemškega predsedovanja, katerega cilj je močna Evropa, ki se bo lahko soočala s sodobnimi izzivi.

To sta po tradicionalnem srečanju Evropske komisije in predsedstva EU-ja v Berlinu poudarila predsednik komisije Jose Manuel Barroso in nemška kanclerka Angela Merkel. Prednostni nalogi nemškega predsedovanja bosta energetska politika in ustavna pogodba, sta poudarila.

Merklova je dejala, da bo Nemčija skušala začrtati načrt za oživitev razprave o ustavi. Barroso pa je ocenil, da postavitev ustave v ospredje predstavlja močan signal, ki ga bo z vsemi močmi podprla tudi Evropska komisija.

Nemčija želi sodelovanje vseh
Za oživitev razprave o ustavi pa bo Nemčija po besedah Merklove odvisna od sodelovanja z vsemi članicami, zato jih je pozvala, naj ji pomagajo. Kot osrednji dogodek med nemškim predsedovanjem je izpostavila izredni vrh 25. marca ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe, prvi temelj današnje Evropske unije.

Barroso pa je poudaril, da je treba državljanom Unije pojasniti, zakaj potrebujemo Evropo, in posvaril, da EU s 27 članicami ne more načrtovati s sredstvi iz preteklosti, zato mora prilagoditi institucije in njihovo delovanje na sploh. Pri tem je izpostavil skupno vauito evro in širitev Unije izpostavil kot dva velika dosežka zadnjega časa.

Predsednik komsije je tudi poudaril, da mora Evropa pokazati več politične volje za napredek evropske politike. Eden izmed uspešnih projektov naj bi bil sveženj predlogov za skupno energetsko in podnebno politiko Unije, ki ga bo komisija predstavila v sredo.

Pozval je tudi k oblikovanju skupne energetske politike, opozoril, da status quo ni sprejemljiv, in ponovil, da mora Unija nastopati uglašeno. Na vprašanje, ali bo Merklova dovolj velik izziv za komisijo, je Barroso odgovoril, da bo kanclerka res velik izziv. Dodal je, da si EU vedno postavlja nove izzive, kar je po njegovem mnenju dobro tudi za napredek.

Nemčija za izpustitev Bolgark
Merklova je dejala, da se bo Nemčija zavzemala za izpustitev petih medicinskih sester, ki jih je Libija obsodila na smrt, ker naj bi libijske otroke namerno okužile z virusom HIV. Storili bomo vse, da bi dosegli njihovo izpustitev, je dejala Merklova in ob tem pozdravila vstop Romunije in Bolgarije v Unijo. Barroso pa je dodal, da komisija upa, da bodo libijske oblasti le spoznale, kako pomembno je to vprašanje zanje za sodelovanje z Evropo.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti