Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Program realističen, a počasen
OPOZORILO NAMENJENO TRGU DELA - 24. JANUAR 2007
Slovenija je od komisije dobila poziv k ureditvi strukturnih težav trga dela.

Evropska komisija je v oceni prvega programa stabilnosti Slovenije zapisala, da je bilo gospodarstvo v zadnjem desetletju izrazito stabilno.

Scenarij države glede gospodarske rasti, inflacije in proračunskega primanjkljaja za konsolidacijo javnih financ se zdi verjeten in realističen, a hkrati premalo ambiciozen. Komisija meni, da bi Slovenija svoje cilje lahko dosegla hitreje.

Gospodarska rast naj bi se v prihodnjih letih ohranjala malo nad 4 odstotki BDP-ja. Inflacija naj bi do leta 2009 padla na 2,2 odstotka. Proračunski primanjkljaj naj bi se znižal na odstotek BDP-ja. Komisija je zapisala, da so ukrepi večinoma osredinjeni na zadnje leto.

Staranje prebivalstva alarm za reforme
Slovenija je znova dobila opozorilo o trgu dela in njegovih strukturnih težavah. Ukrepi so nujni zaradi staranja prebivalstva. Oceno za Slovenijo in še za sedem drugih držav je predstavil evropski komisar za denarne zadeve Joaquin Almunia.

Program opredeljuje ukrepe ekonomske politike do leta 2009. Skladno s pravili Pakta o stabilnosti in rasti mora namreč vsaka članica ob vključevanju v denarno unijo program stabilnosti pripraviti šest mesecev po potrditvi izpolnjevanja pogojev za uvedbo evra.

Bajuk: Slovenija na izzive odgovarja
Minister za finance Andrej Bajuk je dejal, da bodo komisiji zato predstavljeni predvsem ukrepi za večjo učinkovitost izvrševanja proračuna. Dejal je, da se bo delež javne porabe z 48,1 odstotka leta 2000 znižal na 45,1 odstotka v letu 2008. Po njegovi napovedi bodo državni izdatki zaradi staranja prebivalstva začeli naraščati leta 2020. Trenutno znašajo 18,8 odstotka BDP-ja, čez 13 let pa naj bi se dvignili na 20,9, leta 2050 pa na 30,1 odstotka BDP-ja. Slovenija na te izzive odgovarja z aktivno politiko zaposlovanja, je med drugim še povedal Bajuk.

O prvem slovenskem programu stabilnosti se bodo finančni ministri držav članic dokončno izrekli na zasedanju konec februarja ali v začetku marca.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti