Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Unija se osamosvaja od ruske nafte
BRUSELJ OPOZARJA MOSKVO NA IZGUBLJANJE ZAUPANJA - 10. JANUAR 2007
Evropa je začasno izgubila pomemben vir energije: naftovod.

Evropa, žrtev sporov med državami nekdanje Sovjetske zveze, pospešeno snuje nov energetski načrt, ki bi zmanjšal njeno odvisnost od uvoza energije.

Med ukrepi, ki bi zmanjšali odvisnost Unije od ruske nafte in plina in o katerih se te dni v Bruslju največ govori, so okrepljeno izkoriščanje obnovljivih virov, posebej sonca in vetra, vzpostavitev skupne energetske politike in zagotavljanje konkurenčnejšega energetskega trga. V Bruslju ne pozabljajo niti na zagotavljanje kjotskih okoljevarstvenih ciljev in od držav članic terjajo manj izpustov toplogrednih plinov.

Zadnja energetska kriza se je dotaknila predvsem Nemčije, Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke, od koder poročajo o prvih motnjah pri preskrbi z nafto. Čeprav prebivalstvo posledic presahlega naftovoda neposredno ne čuti (tudi ob najhujšem scenariju, popolni ustavitvi vseh pošiljk nafte, imajo države za okoli tri mesece zalog), pa so strokovnjaki zaskrbljeni zaradi naraščujočega vpliva Rusije pri energetskih potrebah Zahoda.

Nad energetsko krizo z atomi?
Predsedujoča EU-ju, nemška kanclerka Angela Merkel, je izpostavila potrebo po zmanjšanju odvisnosti Evrope od uvožene energije, hkrati pa je poudarila zavezo, da nobene članice sedemindvajseterice v Berlinu in Bruslju ne bodo pustili na cedilu pri njenih energetskih vprašanjih.

Precej manj se v javnosti izpostavljajo opozorila strokovnjakov, da samo s soncem in vetrom ruskih energentov pač ne bo mogoče nadomestiti. Rešitev se ponuja sama od sebe: nekateri evropski politiki že odkrito in glasno zagovarjajo stališče, da bi morali v Uniji pospešiti gradnjo jedrskih reaktorjev; v javnosti in posebej med okoljevarstveniki sicer nepriljubljen, a za mnoge edini pravi ukrep.

Kriza je nastala po padcu starih režimov
Pomenljiv je podatek, da je bila nekdanja Sovjetska zveza celo v letih najgloblje hladne vojne zanesljiv dobavitelj energije državam takratne Evropske skupnosti. Zdaj pa je že ob najmanjših območnih sporih glede vprašanja dajatev za pretok nafte prizadeta oskrba stare celine z energijo. Unija po ustavitvi dovoda nafte po naftovodu Družba in ob še svežih spominih na lansko plinsko krizo Rusijo opozarja, da izgublja ugled zanesljive partnerice.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti