Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Štokelj v kabinetu predsednika EP-ja
SKRBEL BO TUDI ZA MEDVERSKI DIALOG - 17. JANUAR 2007
Štokelj bo skrbel za program medverskega dialoga.

Ciril Štokelj je postal namestnik direktorja v kabinetu novega predsednika Evropskega parlamenta Hansa-Gertta Pöttingerja.

Štokelj bo v kabinetu nemškega predsednika še posebej odgovoren za koordinacijo na zunanjepolitičnem področju ter za koordinacijo medkulturnega in medverskega dialoga.

Med letoma 2002 in 2005 je bil veleposlanik Slovenije pri EU-ju, od leta 2005 pa je v Evropskem parlamentu zasedal položaj direktorja za Medparlamentarne delegacije in zunanjo politiko EU-ja, kar je bilo takrat najvišje mesto kakšnega državljana iz novih članic v parlamentu.

Pomoči s strani vlade v tem primeru ni bilo
Po njegovih besedah lahko nekdo postane član kabineta predsednika EP-ja na dva načina - bodisi da se za povabilo v kabinet močno zavzame domača vlada, bodisi da vabilo dobi neposredno iz kabineta, kar se je zgodilo v Štokljevem primeru. V kabinetu je zaposlenih 15 funkcionarjev, poleg Štoklja bo v novem kabinetu le še en član prihajal iz novih članic povezave.

Odkriti odnosi z Nemcem
Štokelj je ob imenovanju izrazil veliko zadovoljstvo, da je bil promoviran na to pomembno mesto. Pojasnil je, da bo na zunanjepolitičnem področju dela parlamenta prednost imel mirovni proces na Bližnjem vzhodu, veliko pozornosti pa bo posvečeno tudi zahodnemu Balkanu, kjer naj bi skušali izvajati tudi medverski in medkulturni dialog.

Štokelj je prepričan, da bo s Pöttingerjem, ki ga je na to mesto v primeru svoje izvolitve povabil že jeseni, dobro sodeloval tudi v prihodnje, saj so bili njuni stiki že do zdaj zelo odprti in prijateljski.

Verske voditelje pritegniti v dialog
Na vprašanje MMC-ja, če lahko konkretizira program medverskega dialoga, je Štokelj pojasnil, da lahko verski voditelji dialog tako pospešujejo kot tudi zadržujejo. »Prav zaradi tega bomo skušali čim prej ustvariti dober dialog z vsemi akterji na Bližnjem vzhodu in poskušali tudi prek verskega dialoga zbližati tako ljudi kot voditelje same,« je dejal.

Na vprašanje, kaj lahko Evropski parlament doprinese k dobrim odnosom EU-ja na eni strani z ZDA in na drugi z Rusijo, pa je Štokelj odgovoril, da je parlament v nasprotju z Evropskim svetom že prešel nasprotja med državami članicami glede zunanje politike, zato lahko suvereno vodi dialog in tako pomaga k izboljšanju odnosov tako z Washingtonom kot Moskvo.

Ker bosta medverski in medkulturni dialog prioriteti tudi med predsedovanjem Slovenije EU-ju v prvi polovici leta 2008, se tako odpirajo nove možnosti tesnega sodelovanja med Ljubljano in EP-jem.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti