Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Evropska sredstva na voljo, a jih črpajo le redki
NAčRPALI šTIRIKRAT MANJ OD NAčRTOVANEGA - 12. AVGUST 2010
Bruselj ponuja denar, a pod pogoji, ki jih je treba izpolniti.

Bruseljski evri v domači proračun pritekajo (pre)počasi. Namesto za leto 2010 načrtovane milijarde in več evrov je bilo prilivov do zdaj le 300 milijonov.

V primeru sredstev iz kohezijskega in strukturnih skladov je razlog tudi gospodarska kriza, saj izvajalci projektov pogosto nimajo zadostnega deleža lastnih sredstev, ki bi jih morali vložiti v projekt. Prav zato je teh prilivov (pre)malo, pri izvajanju projektov pa se pojavljajo zaostanki, je dejala direktorica urada za kohezijsko politiko Mateja Čepin.

A evropska sredstva so še na voljo, in to ne le za projekte, ampak tudi za odpuščene delavce, proračunski načrt pa predvideva črpanje še 750 milijonov bruseljskih evrov. Po podatkih urada je bilo sredi julija certificiranih 350 milijonov evrov, tako da se bo razlika v nekaj mesecih zmanjšala, je Eriki Štular iz Radia Slovenija povedala Čepinova.

"Zelo veliko sredstev za brezposelne"
Urad sicer še letos pričakuje povračila za modernizacijo železniške proge Divača-Koper in energetsko sanacijo bolnišnic. Za gospodarstvo je razpisanih 230 milijonov evrov, na voljo pa so tudi sredstva za delavce, predvsem brezposelne, usposabljanje brezposelnih in ljudi v težavah, čemur je po besedah Čepinove namenjeno "zelo veliko sredstev".

A. K. K.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti