Domov
Predstavitev Evropske unije
Eutrinki
Globus
Evropske novice
Arhiv oddaj

SPORED
NASLEDNJI EUTRINEK

EVROPSKE NOVICE
Grčija ne more računati na slovaških 800 milijonov evrov
"KAKO LAHKO GOVORIMO O SOLIDARNOSTI REVNIH DO BOGATIH?" - 12. AVGUST 2010
Slovaška je do zdaj edina, ki je zavrnila pomoč Grčiji.

Slovaški parlament je podprl odločitev vlade in zavrnil sodelovanje Slovaške v mehanizmu posojil Grčiji. V Bruslju obžalujejo "kršitev solidarnosti".

Že julija je nova desnosredinska vlada zavrnila sodelovanje pri finančni pomoči obubožani Grčiji, ki se je zaradi obsežnega javnega dolga in velikanskega proračunskega primanjkljaja znašla na robu bankrota, v sredo zvečer pa so vladi prikimali še slovaški poslanci.

Nova slovaška premierka Iveta Radičova je bila že v času pred junijskimi parlamentarnimi volitvami ostra nasprotnica sodelovanja v pomoči Grčiji, saj se ji je zdelo nepravično, da mora precej revnejša članica Evropske unije plačevati za grehe nedisciplinirane stare članice.

Slovaška je zadnja članica evrskega območja in je skupno evropsko valuto prevzela 1. januarja leta 2009. Kot prva naslednja država bo v začetku prihodnjega leta evro prevzela tudi Estonija.

Solidarnost revnih do bogatih?
V nagovoru parlamentu je tudi slovaški finančni minister Ivan Mikloš kritiziral nepravičnost sodelovanja v mehanizmu pomoči Grčiji. "Po mojem mnenju ne moremo govoriti o solidarnosti, če gre za solidarnost revnejših do bogatejših, odgovornih do neodgovornih ali davkoplačevalcev do bankirjev in vodilnih v podjetjih," je bil jasen Mikloš.

"Res je, da najvišji politiki v območju evra niso navdušeni nad našim stališčem in da jih s takimi odločitvami vznemirjamo, a to je predvsem, ker za svoje početje stalno iščejo alibije, mi pa smo jim le nastavili zrcalo," je še dodal finančni minister.

Uradnih sankcij ne bo
Na odločitev slovaškega parlamenta so se takoj odzvali v Bruslju in evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je obžaloval, da je nastala kršitevsolidarnosti znotraj območja evra.

Rehn je spomnil, da je bila odločitev za oblikovanje mehanizma pomoči ključno dejanje in bistven element pri stabilizaciji skupne evropske valute v času, ko je bila pod močnim udarom finančnih trgov.

Iz Rehnovega urada so sporočili, da zaradi svoje odločitve Slovaška ne bo deležna nikakršnih uradnih sankcij, vendar pa lahko v Bratislavi pričakujejo precejšnje politične posledice.

Zaradi zavrnitve bodo morali zdaj preračunati delež preostalih držav v mehanizmu, saj je bilo predvideno, da bi Slovaška v sveženj pomoči prispevala 800 milijonov evrov, možno pa je tudi, da sprememb ne bo, saj je ves čas predvideno, da je prispevek evroskupine v mehanizmu do 80 milijard evrov posojil in da ta vsota najverjetneje ne bo v celoti izkoriščena.

Slovensko ministrstvo za finance je pojasnilo, da "skupna obveznost Slovenije ne bo presegla dogovorjenega zneska, ki je določen tudi z zakonom o posojilu Helenski Republiki". Slovenski parlament je v začetku julija potrdil pomoč Grčiji v višini 400 milijonov evrov.

G. V.

OSEBNE IZKAZNICE DRŽAV
 
No flash installed
S klikom na izbrano državo se vam bo odprla nova stran s podatki o izbrani državi.
ANKETA
Ali je Nemčija s spornimi vojaškimi pogodbami res izkoristila grško zapravljivost in s tem celo zaslužila?
Da.
Ne.
Vseeno mi je.
© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2021 | Vse pravice pridržane | Kontakti