PRAZNI(ČNI) DECEMBER

 

Božič, novo leto in podobni prazniki. Množica ljudi, ki kupuje darila. Umetno vzdušje, ki potrošnike spodbuja k brezmiselnemu nakupovanju. Vprašanje je, ali smo ljudje ob vseh teh nakupih sploh srečni. Menim, da so prazniki, kot jih pojmujemo danes, predvsem še eno izkoriščanje človeških napak. V nekaterih redkih družinah se še poudari pravi pomen praznikov (sreča, upanje …).

 

 


 

 

Božični čas je najlepši del leta. Kar cel advent pričakuješ, se na koncu uresniči. Tisto sladko pričakovanje se spremeni v srečo. Cel advent prižigaš svečko za svečko. Ko gorijo vse štiri si vesel, čeprav morda ne veš, zakaj. Gotovo je bistvo teh praznikov spomin na Jezusovo rojstvo. Rojstvo vsakega otroka je pomemben, nepozaben in dragocen dogodek za starše, prijatelje, sorodnike … Jezusovo rojstvo pa je pomembno za ves svet. Čar božiča vidim tudi v tem, da se za ta praznik zbere vsa družina. Navadno vsi skupaj postavimo jaslice in zvečer ob spremljavi klavirja prepevamo božične pesmi. Praznikov brez petja si sploh ne morem predstavljati. Petje je povezano z veseljem, potrt človek še žalostnih pesmi ne bo pel.


V toplem domu nikoli ne razmišljam, kako doživljajo božič brezdomci. Tako kot je zame to najlepši, je zanje najbrž najgrši del leta, saj takrat najbolj občutijo osamljenost. V zraku čutijo veselje, vidijo ljudi, ki hitijo domov, si podarjajo darila in želijo vesele praznike.


Gotovo si vsak želi, da bi praznike preživel s svojo družino. Božič je družinski praznik in prepričana sem, da v tem času vsak išče nekoga, ki mu je blizu, ki mu zaupa, ki mu lahko reče: »Rad te imam!«
Urška

 

PRAZNIČNI DECEMBER

 

December je mesec, ko praznujemo vse mogoče. Najprej nas obdaruje sv. Miklavž, potem praznujemo Jezusovo rojstvo in čas, ko se staro leto prevesi v novo, ko se vse začne na novo … Toda zadnje čase dobivajo božični prazniki večji pomen na zapravljanju in veseljačenju. Prvotni pomen – praznik Jezusovega rojstva – se je izgubil. Prav je, da našim najbližjim s kakšno malenkostjo pokažemo, da jih imamo radi, vendar pri tem ni nujno pretiravati. Dovolj je že, da se družina zbere pri peki piškotov, pri petju božičnih pesmi, okraševanju božičnega dreveščka … Najbolj pomembno je to, da smo s tistimi, ki jih imamo radi.

 

 

 

 

PRAZNOVANJE

 

December je mesec obujanja spominov, hkrati pa je tudi pričakovanje novega, neznanega. V nakupovalni mrzlici in pripravljanju na praznike pozabljamo, da je to tudi mesec druženja. Prvotni namen teh praznikov naj bi bil povezovanje ljudi (družine), saj smo v sodobnem svetu večkrat ločeni. Vzdušje, ki so ga znali ustvariti pred leti, počasi tone. Zasenčila ga je nova podoba praznovanja. V ospredje prihaja obdarovanje, materialne dobrine, ki naj bi človeku prinesle srečo. Ob tem pozabljamo, da si nekateri tega ne morejo privoščiti.

 

 


 

 

PRIČAKOVANJE

 

Božič in novo leto mi pomenita veliko, saj takrat preživim veliko časa s svojimi najbližjimi. Čeprav se nekateri zgražajo nad dejstvom, da je veseli december postal le praznik za darila in zabave, da je prvotni pomen praznikov izginil, pa sem sama drugačnega mnenja. Zdi se mi prav in lepo, da drug drugemu v znak ljubezni in prijateljstva podarimo kakšno majhno pozornost. Vseeno pa obdarovanje in zabave ne smejo postati bistvo božičnih in novoletnih praznikov.

 

PRAZNIKI

 

V vsakoletni poplavi daril, ki jih podjetja in trgovine oglašujejo kot edino, kar nas lahko osreči in nam pričara magične trenutke, velikokrat pozabljamo na pravi pomen božiča. V reklamah velikokrat slišimo Sveto noč v izvedbi orkestra, da vse zveni še bolj mogočno, v sami reklami pa ni ničesar, kar bi bilo povezano s pričakovanjem rojstva Odrešenika. Veliko otrok sploh ne ve, kaj je božič. Na sveti večer družino obišče Božiček in jim pod bogato okrašeno smreko pusti darila. Za njih je to dan, ko se veselijo novih igrač, ne poznajo pa jaslic, pastirčkov in svete družine. Ne poznajo kajenja s kadilom v hišnih prostorih, ne poznajo bedenja in čakanja na polnočnico, ne poznajo božičnih pesmi. Mislim, da se kristjani premalo trudimo za reklamiranje pravega božiča. Velikokrat se tudi mi vdamo malodušju in potrošnji današnjega časa in pozabimo na dete v jaslicah, ki nas čaka … in čaka …