Zaključni izlet na Dunaj

 

Po dolgih urah smeha in smrčanja se je naš veliki avtobus končno ustavil in to natančno pred gradom Schönbrunn, kjer smo si ogledali prekrasne  vrtove. Po kratkem ogledu poletne rezidence cesarske družine, smo odšli v tehnični muzej Dunaja. V muzeju smo lahko videli veliko zanimivih stvari, ter se z nekaterimi tudi igrali.

 

 

Foto: Martin Gregorčič

 

Med odhodom na avtobus smo opazili, da je med tem, ko smo bili v muzeju padal sneg, zato so nekateri pokazali kaj je zimska radost in se malo kepali. Nato nas je avtobus zapeljal v center mesta, kjer smo imeli nekaj časa zase. Nekateri so odšli kupovat note, drugi pa so si ogledali zakladnico. Vsi pa smo odšli jesti, saj smo bili pošteno lačni.

 

 

Foto: Urša Klanjšek

 

Prostega časa smo imeli zelo malo, zato smo kmalu odšli na ogled  Stephansdom ali stolnice sv. Štefana. Kar nekaj časa je trajalo, da smo si lahko ogledali čisto vse kotičke. Po ogledu se nam je predstavil in opisal svoje delo pomožnega Dunajskega Škofa dr. Franz Scharl. Po lepem pogovoru smo se hitro odpeljali na naše nočno počivališče, kjer smo se podprli in nabrali novih moči za naslednji dan.

 

Naslednji dan smo si polni novih moči odšli pogledati naravoslovni muzej Dunaja. Vsi smo bili presenečeni nad ponudbo v muzeju. Imeli so vse zanimive vrste živali in zelo lepe primerke naše zgodovine. Temu je sledilo tavanje po mestu. Vsi smo se kako uro kasneje dobili pred opero. Tam smo se razdelili v dve skupini in si jo ogledali. Videli smo cesarsko ložo in zaodrje, kjer je ena od skupin zapela Prešernovo Zdravljico.

 

Iz opere smo neradi odšli, saj smo dobili veliko novih in zanimivih informacij. Pot smo nadaljevali v cistecijanski samostan Heiligenkreuz, kjer smo imeli najprej turistični ogled, ki ga je vodil pater Karel. Med ogledom smo spoznali, da je Heiligenkreuz eden izmed najlepših samostanov v dunajskem okolišu. Po ogledu nam je pater Karel povedal, kaj on počne v samostanu. Temu so sledile latinske večernice in maša z slovenskimi pesmimi. Domačini, ki so bili prisotni pri maši so bili navdušeni. Sledila je še večerja in dolga in zabavna pot domov.

 

Martin Gregorčič