Kratka predstavitev nastopajočih


Skupina JUDITA (Nebo nad mano)


Šenčur. Družina Kavčnik.
Od vsega začetka so sestre moja opora, moja vest in skupni dih,…ter skupni prvi koraki glasbe v naši igri klavirskega tria. Pavlina violončelo,Martina klavir in moja violina.


Ljubljana.
Je še vedno stičišče različnih obrazov, idej, poti,… velik prostor, kjer smo se našli tudi mi.


Prijateljstvo premika. Nas je premaknilo… na festival Ritem duha 2003, uradni začetek našega rajanja in »Vsa zemlja govori«, kako je lepo, da Ti za nas skrbiš…. Andrej s svojo violino je naš prvi član, kmalu pa sta kvartet okrepila Mario s kitaro in Uroš z bobni. Množina je zaigrala skozi (moje) pesmi v zgoščenki Sonce ulice obarva, decembra 2004. Glasba, ali Previdnost, nas je našla z Joštom v basu in z Andrejevim klaviaturam.


Mnogoceličnost skupine, velika prednost in tudi preizkušnja, ki pa z Božjo milostjo gradi,…prijateljstvo, misel in glasbo.


Vsakega  kdaj odvede po svoje, pa naj je to družina in starševstvo, študij, delo,..ali čas,…Zvestoba prijateljstvu, glasbi in Bogu, nas je ponovno povezala v novo pesem,...v zavetju enega Neba nad nami.

 


            
Vili Brandt in skupina MunchMellow (Moj sin)


Smo skupina Munch Mellow, katere nastanek je sad ljubezni do duhovne rock glasbe in prijateljevanja ustanovnih članov Marka, Vilija in Jurija. Po nekajmesečnih srečanjih in skupnih »jam-ih«, smo k sodelovanju povabili tudi Jaka Birso, glasbenega producenta in klaviaturista ter basista Nejca Kržiča, ki študira na konservatoriju v Celovcu. Skupini sta se kasneje pridružili še vokalistki Lea in Sanja. Vili je pisec besedil, glasbe in aranžmajev ter pevec skupine. Po vrnitvi iz tujine je v želji po ustvarjanju iskal glasbenike podobnega pogleda in okusa. Našli smo se v skupini Munch Mellow. V tem kompletu smo se odločili tudi za nastop na festivalu duhovne ritmične glasbe in s tem našim uradnim debijem kot skupina. Z veliko željo po nasopanju prav na festivalih in dobrodelnih prireditvah smo torej ritem duha izbrali za naš uradni začetek.


Sicer pa se skupina nagiba k združevanju različnih glasbenih zvrsti, od jazza, pop rocka do modernih latino dance in break beat ritmov. Rdeča nit so besedila, ki govore o ljubezni in povezanosti z dobrim, saj se temačno in zlo prevečkrat opeva, ter prepoznaven sound skupine.


Posamezniki so dejavni tudi pri drugih skupinah in projektih, od muziklov do hip hop produkcije in sodelujejo z znanimi glasbeniki tako doma kot v tujini. Skupina trenutno pripravlja pesem za italijanski San Remo Internacional, kjer želi sodelovati kot slovenski predstavnik.

 

 

 

MIRAN JUVAN (Odpelji me v nebo)


Z glasbo sem se srečal že zelo zgodaj, saj sem že pri šestih letih začel igrati klavir, pri devetih pa trobento. Izhajam iz glasbene družine, tako da je bilo moje otroštvo zelo povezano z glasbo. Že zelo zgodaj sem začutil in se odločil, da bo glasba moj poklic. Po poklicu sem prof. trobente in sem zaposlen na Glasbeni šoli Domžale.


Čeprav sem študiral klasično glasbo, me je srce vseskozi vleklo v zabavno in Jazz glasbo, kjer kot pianist in skladatelj delujem še danes. Sodeloval sem z mnogimi slovenskimi glasbeniki, naj naštejem samo nekatere: Ansambel Can Can, Marta Zore, New Swing Quartet, Oto Pestner, Alenka Godec, pevska šola Nade Žgur, Peter Ugrin, Vita Mavrič in še mnogi drugi. Kot skladatelj pišem za otroke in odrasle. Sem tudi avtor številnih uspešnic v pop glasbi kot so Marta Zore, Regina, Alenka Godec itd. V zadnjem času skupaj z mojo ženo Anastazijo ustvarjava nova avtorska dela za Alenko Godec, Anžeja Dežana, Mirana Juvana in druge.


Petje? Pa naj citiram besede velikega, žal pokojnega slovenskega glasbenika Petra Ugrina, ki je vedno govoril, da ni dobrega glasbenika, ki ne poje.    

 

 

 

MANCA SMOLIĆ (Naj bom kot luč)


Manca Smolić  prihaja iz Ljubljane iz župnije Stožice. Izhaja iz pevske družine in že od malih nog sodeluje v različnih glasbenih sestavih v župniji in tudi drugod. Njena glasbena pot se je začela s petjem v domačem krogu in učenjem violine. Pela je v šolskem in cerkvene otroškem in mladinskem pevskem zboru. Ob vstopu na škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani so se ji odprle nove glasbene poti. Kljub temu, da je končala 10 letno šolanje pri violini se je raje in predvsem usmerila v petje. Trenutno sodeluje v dekliškem komornem zboru na šoli,mešanem pevskem zboru v župniji, vokalni skupini Solalei in glasbeni skupini Jamm, kjer s kitaristom in bas kitaristom nastopajo s priredbami slovenskih in tujih skladb. Rada poje tako samostojno, kot v skupinah, saj se rada druži s prijatelji in spoznava nove ljudi. Zato tudi izbira backvokalistk za današnji večer ni bila težka, saj na odru z njo stojijo njena sestra, sestrična, sošolke in prijateljice. Na vajah so se imele tako super, da je tudi tisti strah pred današnjo izkušnjo, ki je nova za vse, izginil.

 

 

 

kažiPot! (To si res ti)


Smo skupina z imenom kažiPot! in ustvarjamo ter izvajamo ritmično-duhovno glasbo. Zasedba skupine se je od jeseni 2005, ko smo se zbrali, že nekoliko spremenila. Sedaj jo sestavlja šest članov, od katerih je vsak drugačen, a dragocen in edinstven.


Matevž Vidmar se izživlja na akustični kitari, Samo Vovk ubira strune na električni, oba pa tudi   zapojeta v mikrofon, Nataša Hadalin se pridno uči na basu, Nastja Vovk zažiga na bobnih, Andreja Frelih še vedno preseneča s svojim glasom, Sabina Lipušček ji pri tem v ozadju pomaga. Le kup posameznikov, a vsi skupaj skupina kažiPot!. Pojemo, igramo, ustvarjamo besedila in melodije.


Sprva je bil naš namen s petjem popestriti maše v dijaškem domu Škofijske gimnazije Vipava, kjer smo vsi stanovali kot dijaki in kjer se je tudi ustanovila skupina. Čez nekaj časa smo ugotovili, da imajo nekateri člani že napisano kakšno besedilo pesmi in kar kmalu smo začeli ustvarjati svoje komade. Ko nam uspe, z veseljem kakšnega tudi posnamemo - trenutno lahko uidejo v Vaše uho zvoki pesmi Ker si in Kako lepo je.  Radi zapojemo pri sv. mašah, kamor nas povabijo k sodelovanju ob različnih priložnostih, na prireditvah kot so Podaj mi roko, kot gostje na koncertih drugih skupin ritmično-duhovne glasbe ali pa razveselimo publiko na samostojnih koncertih.


Naš namen je predvsem biti kažiPot!. Ime skupine je sestavljeno iz dveh besed: glagola kaži in z veliko pisane besede Pot, ki predstavlja Njega, ki je Pot, Resnica in Življenje. Na koncu imena pa stoji še klicaj. S svojim delovanjem želimo biti kažipot vsem ljudem, predvsem pa mladim na poti k Kristusu.

 

 

 

Mateja Kališnik (Blizu tebe je Beseda)


Mateja Kališnik zaključuje študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Doslej je sodelovala z nekaterimi odličnimi slovenskimi zbori, kot so De Profundis, Cantemus, vokalna skupina Ad Libitum idr. Petje študira pri prof. Piji Brodnik. Vodi MePZ Mavrica, zbor študentov medicine COR, dva župnijska zbora in korepetira MePZ Glasbene matice Ljubljana. Dolga leta je bila članica skupine Nova zapoved.

 

 

 

TVOJ GLAS (Hočem)


Člani skupine Tvoj glas smo se našli v Dravljah, kjer smo že prej vsak način glasbeno sodelovali. Izkušnje z zborovskim petjem so nam vsem dale veselje do večglasnega petja, izbor akustičnih inštrumentov pa svojevrsten značaj skupine. V petih letih delovanja smo skupaj raziskali kar nekaj koncev Slovenije, kakor tudi različne glasbene stile. Že od samega začetka pa smo povezani z duhovno ritmično glasbo, saj nas je prav festival Ritem duha izzval in povezal. Svoj obstoj smo obogatili še z izdajo zgoščenke božičnih pesmi, pridno pa nabiramo tudi nove skladbe. Čeprav ne več v običajni zasedbi, Tvoj glas ostaja.

 

 

 

TINA GAČNIK – TIANA (Vedno naj se zgodi tvoja volja)


Tina Gačnik  –  Tiana je doma iz Zdenske vasi v Dobrepolju. Rojena je bila 23. Junija 1985, kot tretji otrok v družini Gačnik. Po končani Gimnaziji v Želimljah se je vpisala na Fakulteto za upravo, Univerze v Ljubljani, kjer končuje študij.


Glasba jo spremlja na vsakem koraku in je sestavni del njenega življenja. Po šestih letih učenja klavirja se je posvetila solo petju. Hvaležna je Bogu za nadarjenost in »talenta«, ki ga je od Njega prejela, ne namerava »zakopati«.


Je članica mlade ženske vokalne skupine z imenom »Sekstet Komplet«, ki prepeva liturgične, črnsko-duhovne, narodne in zabavne pesmi. Zasedba veliko nastopa v Sloveniji, pa tudi v tujini. Tiana je tudi pevka pri narodno-zabavnem Ansamblu bratov Štrukelj.


S prvo lastno skladbo »Moč ljubezni« je predstavljala Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih na Poljskem, v Makedoniji in doma.


Lansko leto se je na festivalu »Ritem duha 2007« predstavila s skladbo »Knjiga vseh knjig«, prejela nagrado za najboljšo debitantko in tretjo nagrado strokovne žirije. Skladba je kasneje postala tudi pesem tedna in pesem meseca na Radiu Ognjišče, zapela pa jo je tudi na 1. slovenskem pastoralnem dnevu v Celju.


S skladbo »Povej« je bila Tina Gačnik – Tiana med 162 prijavljenimi izvajalci izbrana med 20 polfinalistov izbora »EMA 08«, se 2. Februarja uvrstila med 10 najboljših in 3. Februarja 2008 v finalu zasedla 8. Mesto.
Nov velik uspeh na glasbenem področju je Tiana dosegla z uvrstitvijo na Slovensko popevko, ki bo 14. Septembra 2008 v ljubljanskih Križankah. Predstavila se bo s skladbo »Morje in nebo«.

 

 

 

Projekt Canta! (Za ljubezen gre)


Projekt Canta! se je rodil februarja letos, kot ideja zasvojencev s sodobno krščansko glasbo in z glasbo nasploh. Od takrat se je družina Projekta Canta! Zelo razširila in se z vsakim nastopom širi, saj pri projektu sodeluje vedno več mladih in nadebudnih glasbenikov, ki projektu dajejo svežino, ter starih mačkov, ki v projekt vnašajo zrelost in modrost. Člani imamo izkušnje z igranjem pri raznih skupinah ter nastopih na festivalih. Vendar menimo, da je čas, da zaveje nov, svež veter in ponese sveže ideje in melodije v srca ljudi.


Osnovna ideja Projekta Canta! je v mišljenju, da glasba in petje segata v srce slehernega človeka ter da lahko glasba spreminja svet, če se poje iz srca. Ime Projekt Canta! izvira iz latinščine in pomeni »Zapoj!« Zato vabimo vse ljudi, naj zapojejo iz srca in tako slavimo Stvarnika, saj slovenski pregovor pravi: Kdor poje, dvakrat moli.

 

 

 

SVETNIK (Ščit in meč)


Glasbena skupina Svetnik je luč sveta ugledala sredi leta 2001. Od vsega začetka smo ustvarjali in izvajali sodobno krščansko popularno glasbo. Po petih letih delovanja smo se osredotočili na slavilno glasbo, ki glasbeno-zvrstno na prvi pogled ni nič drugačna, pa vendar je nekaj posebnega. Lahko bi rekli, da smo se vrnili h koreninam. Slavljenje na način molitve. Ni nastop za publiko, ampak s skupino skušamo voditi vse zbrane na intimen prostor osebnega srečanja z Gospodom. Tudi ni nastop iz tega vidika, ker je zaželeno, da skupaj zapojemo Bogu (podprto s projekcijo besedil). Da se skupaj spomnimo, kaj vse je storil za nas in kakšna je njegova vrednost. Da ga zopet postavimo v središče, na prvo mesto, in da mu privolimo, da nam spregovori in nas spreminja.


Začetki skupine so povezani z župnijo sv. Jožefa Delavca v Račah (pri Mariboru). Ime Svetnik nosimo od vsega začetka in z njim opogumljamo sebe in mlade, da se trudimo približevati vzoru pravih svetnikov. Skozi leta se je zasedba skupine zelo spreminjala. V spremljevalnem bendu je doslej na koncertih in v studiih sodelovalo čez trideset različnih glasbenikov. Jedro skupine pa je ostajalo isto. Priznati je treba, da nas je vsa ta leta skupaj držalo predvsem prijateljstvo. Temelji zasedbe pa so poleg prijateljstva gotovo še veselje do glasbe, želja po Večnem in skupna vizija.


Prvi večji javni nastop skupine Svetnik je bil 1. Festival duhovne ritmične glasbe leta 2002, danes znan pod imenom Ritem Duha, kjer smo se predstavili z uspešnico »Zbudi se«, ki se je po nekaj letih izkazala, kot naša najbolje vrtena pesem na radijih. Leta 2003 se je Svetnik na Ritmu Duha predstavil s pesmijo »Ti si ob meni« in prejeli smo nagrado za najboljše besedilo, 2. Nagrado strokovne žirije in dosegli 2. Mesto z glasovi poslušalcev. »Ti si ob meni« je postala najbolj razpoznavna pesem skupine Svetnik.


»Kako v 10 dneh postati svetnik« pa je naslov prve zgoščenke, ki je izšla septembra 2004 pri založbi Vox. Na njej smo postregli s 16 avtorskimi pesmimi, ki jih zaznamujejo predvsem živahni funky ritmi, lahkotne melodije in življenjska besedila. Od izida prve zgoščenke je preteklo že precej časa, razprodajajo se zadnje zaloge, mi pa pripravljamo nov studijski projekt. Nova zgoščenka bo prinesla sveže slavilne pesmi – prav te, ki jih tako radi skupaj prepevamo na slavljenjih. Izid nove zgoščenke je predviden za konec leta.


Od leta 2006 aktivno sodelujemo s Prepihom – potujočim misijonom. Naša največja skupna projekta sta Kampa z misijonom 2006 in 2007 – šestdnevni poletni avanturi v Strunjanu, ko smo z mladimi iz cele Slovenije slavili Boga na sto načinov. Svetnikova glavna skrb je bilo slavljenje z glasbo, vsaj dvakrat dnevno pod šotorom. V sezoni 2006/2007 smo se s Prepihom odpravili tudi po Sloveniji, v sezoni 2007/2008 pa se redno srečujemo v Ljubljani in Mariboru, predvsem z namenom, da skupaj slavimo. S člani ožje ekipe Prepiha smo dobri prijatelji in lahko rečemo, da je delo Svetnika in Prepiha zadnji dve leti zelo tesno povezano, celo prepleteno.