Nepozabno romanje

 

Prav lani sem se udeležila nepozabnega romanja. Pravzaprav v začetku sploh nisem vedela, da gre za romanje oz. duhovne vaje v pravem pomenu besede, kljub temu, da mi ga je priporočal naš duhovnik. Mislila sem, da gre zgolj za potovanje mladih v Italijo, kjer se bomo zabavali.

 

Na poseben način smo se res. Res na poseben in precej neobičajen način za naše sovrstnike. Vsak dan smo prisluhnili pridigi pri maši, ki nam je dala misliti, po skupinah smo se pogovarjali, poslušali, peli, se družili v čudoviti naravi, molili, razmišljali, brali Sveto pismo ter skromno živeli.

 

 

Foto: Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška

 

 

Izkušnje, ki smo jih doživljali so bile nepozabne. Spoznali smo namreč, kako malo je potrebno, da smo lahko srečni. Jaz sem bila še posebej vesela, ker smo se vsi lahko zelo odkrito pogovarjali. Kar bala sem se priti nazaj, kajti v običajnem vsakdanjiku nismo deležni tolikšnega razumevanja. Malo je potrebno za skupno dobro: poslušanje ter strpnost in sprejemanje.

 

Da pa ne bo vse skupaj zvenelo preveč rožnato, naj povem, da je bilo potrebno veliko dobre volje. Že prvi dan je ena izmed romark zbolela. Tako se je prehlad loteval tudi mene, vendar nisem želela obležati v postelji. Z bledico na obrazu, vročino ter robčki v rokah sem nadaljevala dan med Asissiškimi ulicami. Bolezen me je oslabila, a volja je ostala. Še posebej pozorno sem sledila dnevu in ravno ta je bil najbolj doživet izmed vseh. Še preden smo se vrnili domov, sem ozdravela. Moč misli in upanja, pomešanega z optimizmom je velika, kajne?!

 

 

Foto: Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška

 

 

Naj gre za kakršnokoli romanje, nikoli ne smemo pričakovati, da bodo animatorji kar stresali dobro voljo med množico in nas spreobračali čez noč v najzglednejše kristjane. Osebna priprava in molitev nam pri tem zelo pomagata. Tako smo bili tudi mi na predhodnem spoznavnem srečanju naprošeni moliti, da bi lahko želi bogate sadove, ki bodo krepili našo vero.

 

Želim vam duhovno bogatih romanj!

 

Tamara Šadl, 3.d (Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška)