Mladi duhovniki in novomašniki

 

V današnjem svetu, ko se vse manj opiramo na Božjo besedo, vse manj spoštujemo človeka in njegovo edinstvenost, se tudi vse manj mladih na pragu svojega življenja odloča za poklic duhovnika. Danes je ta poklic v očeh mladih predvsem poklic odrekanja, zavezanosti nekomu, predstavljen je kot nezanimiv. A temu bi verjetno nasprotoval skoraj vsak duhovnik, saj ve, da je njegova služba prav posebna: služi Bogu, ki ga sprejema takšnega, kot je, prav tako pa pomaga bližnjim in vsem ljudem, ki potrebujejo pomoč. Odločitev mladega človeka po končani srednji šoli je vedno težka in fantje, ki se odločijo za ta prav poseben poklic, sprejmejo res veliko, pogumno in težko odločitev. Podajajo se na pot, ki jim jo je pripravil Bog: vsak dan znova bodo razveseljevali ljudi, jim prinašali Božjo besedo in razodevali Božjo voljo. V tem poklicu, ki zahteva popolno predanost Bogu in soljudem, večina ljudi ne vidi veselja osamljenih ljudi, ko se jim nekdo nasmehne, ko jim v težkih trenutkih pokaže pot iz stiske. Duhovniki nam vseskozi, že od krsta kažejo pravo pot, spremljajo nas skozi življenje, za nas molijo in prosijo pri Bogu in Mariji. V današnjem svetu, polnem nepotrebnega hrupa, ki nam polni ušesa in srce, mladi čedalje težje slišimo Božji klic, ki nas vabi k hoji za Jezusom: vse preveč stvari nas odvrača od življenja, v katerem bi lahko posnemali Boga in mu res zvesto sledili. Mnogo mladih ta klic presliši, a še se najdejo mladi fantje, ki se jih ta klic dotakne v globino srca in duše in se odločijo za vztrajno hojo k boljšemu življenju. Takšna odločitev ne zahteva samo šestih let šolanja na fakulteti, ampak vztrajnost, veselje ter tudi odpovedovanje skozi življenje.

 

 


Foto: Arhiv ŠGV

 

 

Kaj lahko mladi danes pričakujemo od mladih duhovnikov in novomašnikov? V svetu, ki nam ponuja ogromno stvari za popolno tostransko življenje, se pogosto ne najdemo, starejši nas velikokrat  ne razumejo, zato potrebujemo nekoga, ki nam bo pomagal. Velikokrat ne razumemo, kaj nam hoče Bog povedati, in tu nam lahko pomagajo mladi ljudje-duhovniki, ki nas razumejo, saj so tudi oni nedaleč nazaj doživljali podobne stvari in so imeli podobna vprašanja.


Kljub molitvam za čim več duhovniških poklicev danes duhovnikov primanjkuje, saj v tem poklicu vsi vidijo le odrekanje, a se za tem skriva veliko lepot tega poklica: iskre veselja v očeh soljudi, pomoč drugim, sproščenost in veliko ljubezni, tako Božje kot človeške.


Bog, daj nam čim več duhovnikov in duhovnih poklicev, daj nam, mladim moč za to pomembno odločitev. Tudi ostali, ki bomo ostali zvesti Jezusu kot božje občestvo, bomo potrebovali ljudi, ki nas bodo znali voditi po pravih poteh, nam s svojim zgledom znali pokazati, kaj je prav in nam razodevati Boga in božjo voljo.

 

S takšnimi željami se obračajmo k Bogu in ga prosimo: Gospod, duhovnikov nam daj!

 

Sabina Mulej (Sveti Duh v Celju)