Narava naj (p)ostane zdrava

2. marec 2009

Animatorji župnije Suha pri Škofji Loki smo na počitniško in za nameček še pustno soboto, 21. februarja, osnovnošolskim otrokom – kar 52 se jih je nabralo – ponudili nekoliko drugačen »praznični« program. Pod streho smo namreč spravili ekološki oratorij z delovnim naslovom »Narava naj (p)ostane zdrava«.



Ker se zavedamo, da se mora ekološka osveščenost začeti že pri najmlajših, smo skušali aktualno, toda precej zahtevno temo otrokom predstaviti na razumljiv in zanje primeren način. V prvi vrsti z obiskom Centralne čistilne naprave Škofja Loka, kjer smo z našo vodičko Mojco Müller spoznali poklic ekologinje in delovanje naprave, brez katere bi naša okolica še bolj trpela.

 

 

 Prva skupina otrok in animatorjev na obisku centralne čistilne naprave

 

 

Gost na obisku, učitelj fizike in tehnike na OŠ Cvetka Golarja Matevž Šifrar, je pripravil nekaj preprostih in razumljivih eksperimentov (zrak, veter, tlak …), otroci pa so z njegovo pomočjo po skupinah izdelovali posebna papirnata letala.

 

 

Skupina otrok ob ogledu fizikalnega poskusa

 

 

Pustni pridih je bilo čutiti v delavnici izdelovanja mask, ki je bila tudi najbolj številčno obiskana, udeleženci »eko ustvarjalca« pa so iz plastenk sestavili pravcatega velikanskega pajka Ceneta. V vodenem delu po skupinah pa smo primerjali življenje danes in nekoč, ko so bili naši dedki in babice še otroci.

 

 

Med skupinskim izdelovanjem papirnatih letal

 

 

»Tema se mi je zdela zelo zanimiva. Še posebej všeč mi je bil izlet v neznano, saj v čistilni napravi prej še nisem bila,« je strnila vtise šestošolka Urša Reven, njena sošolka Maruša Krmelj je dodala: »Na oratorij sem prišla, da bi se zabavala in da mi doma ne bi bilo dolgčas. Zanimajo me ekološke stvari, vendar prej čistilne naprave še nisem obiskala, zato je bil izlet zelo zanimiv in poučen. Všeč so mi bili tudi poskusi, ki jih je izvajal moj učitelj tehnike,« medtem ko je še ena udeleženka Vesna Vehar poudarila: »Oratorija sem se udeležila, ker me je pritegnila lepo izdelana prijavnica. Izpostavila bi zanimivo delo po skupinah in raznovrstne delavnice, v katerih se je našlo za vsakogar nekaj.«

 

 

Dobrote naših staršev in starih staršev za malico

 

 

Oratorij smo speljali ob podpori podjetja Elektro Gorenjska d.d., ki je vsakemu izmed otrok in animatorjev poklonil varčno sijalko. Animatorji se že veselimo prihodnjih izzivov, prvi bo štiridnevni poletni oratorij v drugi polovici julija.


Tekst: Janez Porenta, vodja animatorjev
Foto: Simon Mur, vodja tehnike

 

 

Družabne igre

 


Več na: www.zupnija-suha.net

 

<<< nazaj