Velika noč v Altottingu

16. april 2007

Ouo doživetje. Že res, da vsi vemo, da je Velika noč največji krščanski praznik, ko je Jezus vstal od mrtvih in nas tako vse odrešil greha in večnega pekla. Ampak kako ga praznovati in kako zares doživeti in če hočete, tudi doumeti veličino tega praznika... no, to sem pa sama, pa najbrž še kdo, zares videla šele v Altottingu.



Petje, slavljenje, proslavljanje in še enkrat petje.. kot za Silvestra, ampak boljš, bolj globoko, bolj mirno v srcu, polno sreče in res neizmernega veselja, ko zares zaveje novo upanje med ljudi in to vsi čutijo in vsem se vidi na obrazih...

 

Pa kje je to, se sprašujete.


To je na južnem Bavarskem, cca 100 km vzhodno od Municha. Altotting je velik romarski kraj s kopico cerkva in prelepim osrednjim parkom. Na sredi stoji majhna cerkvica Gnadenkapelle, kjer se je pred stoletji zgodil čudež. Mati je prinesla utopljenega otroka pred oltar Marije (im. Black Madonna) in otrok je oživel. Vse od takrat so se ljudje stekali s priprošnjami k Mariji.

 

 

Foto: ABRAM-ovci

 


Na veliki četrtek (5. aprila) smo se tudi mi – Abramovci, vodniška ekipa (Emanuel), ter še nekaj pridruženih udeležencev po službicah zbrali na Kongresnem trgu, zasedli svoja mesta na avtobusu ter se podali na romanje v Altotting. Naša vodnica Miss Tootille :) se je spomnila zanimive igrice za samopredstavitev – povej seveda ime + česa te je najbolj strah in kaj je najbolj odklopljena stvar, ki si jo naredil. Ma so eni res odklopljeni, recimo igranje kitare ponoči na britofu, al pa plezanje na streho mariborske univerze, da te seveda popišejo policaji, al pa, ta je tud dobra...branje svoje pesmice. Odklop. Aja, tole moram tudi omenit, nekoga je strah roza zajčkov...

 

 

Foto: ABRAM-ovci

 

 

Vsi mladi romarji iz Evrope smo bili nameščeni v telovadnice. Fantje v eni in punce v drugi, prehranjevali pa smo se skupaj v neki tretji telovadnici. Pred odhodom mi je neka prijateljica rekla: ''tam je sila zanič hrana''. No, prve dni – zaradi posta so se res malo šparali, nič mesa, samo črn kruh... ampak po vstajenski maši Velike noči, iz sobote na nedeljo, pa je bilo vsega dovolj... pa zelo dobr. Že takoj po maši, ki se je končala tam po eni uri zjutraj, je bila pogostitev ob koncertu mlade skupine. Nekaj smo zapeli tudi mi, Slovenčki – naš duhovnik Alek, ter Odklopljen Grega. Potem pa zjutraj velikonočni zajtrk = vele Brunch – zajtrk in kosilo, vse obenem - pa da dol padeš!!!

 

 

Foto: ABRAM-ovci

 


Vse v Altottingu je bilo super; vsakodnevne maše z veliko petja. Sicer so bile v nemščini, ampak smo s pomočjo radijskih postaj ter neutrudnih prevajalcev večinoma vse razumeli. Potem so bile tu delavnice na določeno temo, impulzi duhovnikov s skrbno pripravljenim govorom, da nam približajo to velikonočno dogajanje. Zelo lep je bil Križev pot. Bila je možnost spovedi in kar je najbolš molitev drug za drugega, ko Jezusu poveš svojo prošnjo in drugi dotikajoč tvoje rame molijo zate in te preveje nepozaben občutek ljubezni in očiščenja. Nemci so nam pripravili tudi zelo dober muzikal o Pavlu, ogled filma o papežu Janezu Pavlu II. Lahko pa si (samo) bil na travci sredi tega parka, pustil, da te sonce užge :) in delil te nepozabne trenutke s prijatelji.

 

Ja, Altotting je bil res SUPER!


 

Mojca

<<< nazaj