17. Draga mladih: Za duhovnost se je vredno truditi

9. julij 2007

V nedeljo 08.07.2007 se je na Ptuju zaključil prvi del letos že 17. Drage mladih (DM), ki je potekala pod sloganom »FAST FOOD DUHOVNOST!«, na temo duhovnost. DM so pripravili mladi iz Slovenije in zamejstva.



Delo na DM je potekalo v obliki okroglih miz z uglednimi gosti na zelo aktualno temo in v ustvarjalnih ter pogovornih delavnicah.


DM je v petek s slavnostnim govorom slovesno odprl ugledni Slovenec in pisatelj prof. Alojz Rebula. Ob odprtju je dejal, da morajo biti mladi ob poplavi raznovrstnih duhovnosti previdni in poudaril pomen katoliške vere za obstanek slovenskega naroda.

 

 

Foto: mag. Bojan Mevlja

 


Letošnja tema DM je bila vprašanje duhovnosti, ki se odraža v sodobni postmoderni družbi. Mladim je bila ponujena priložnost za razmislek o eni izmed osnovnih človekovih potreb, o potrebi po duhovnosti. Kljub sekularizaciji družbe, duhovnost danes ni zamrla, nasprotno, sodobni človek morda še v večji meri išče odgovore na osnovna vprašanja smisla življenja in obstoja Boga. Način iskanja teh odgovorov pa danes postaja vse bolj problematičen. Oblike verovanja so se danes močno spremenile, velika verstva pa so postala le ena izmed ponudb, množijo se sekte, razni »healing centri« za hitro ozdravljenje duše,... o vsem tem in še več je bilo govora na letošnjem poletnem delu DM.

 

 

Foto: mag. Bojan Mevlja

 


Na okroglih mizah DM so sodelovali strokovnjaki s področja duhovnosti.
Tako so na sobotni dopoldanski okrogli mizi spregovorili teolog doc. dr. Bogdan Dolenc, ki je s teološkega vidika obravnaval pojem duhovnosti. Izpostavil je pomembnost verovanja skupaj s cerkvijo in razliko med vero in religioznostjo.  Dejal je, da ima tudi neveren človek dvom o lastni neveri in da je ta še močnejši kot dvom verujočega o lastni veri.

 

 

Foto: mag. Bojan Mevlja

 


Sociologinja mag. Tina Ban se je predvsem ustavila pri vprašanju novih religijskih gibanj in novodobne duhovnosti t.i. »New age«, ki so se prilagodili prevladujočim kulturnim in sekularnim vzorcem, ki jih poznamo v družbi. Ti so prevzeli vrednote subjektivizacije in individualizacije. Pojem svetega v »New age-u« ni nekaj transcendentnega, ampak nekaj kar se nahaja v človekovi notranjosti. » »New age« svoja religiozna prepričanja prodaja na trgu kot materialno dobrino, ki je predmet izbire in kot tak nedostopen vsem, saj ga je potrebno kupiti« je zaključila.


Psihoterapevt Bogdan Žorž je izpostavil ponovno približevanje znanosti in religije, ki sta bili z razsvetljenstvom umetno ločeni in kasneje pripeljani do nove vere t.i. »znanstvenega pozitivizma«. V nadaljevanju se je ustavil pri duhovnosti in stiskah mladih, ki so zasičeni z informacijami ter jim primanjkuje varnosti zaradi pomanjkanje avtoritete, tudi avtoritete boga. »Mladi so danes v nevarnosti, da padejo pod vpliv nove duhovnosti, ki ponuja iskanje duhovnosti na lahek, nenaporen način. To je iluzija. Za duhovnost se je vredno truditi.« je dejal.

 

 

Foto: mag. Bojan Mevlja

 

 

Na popoldanski okrogli mizi, na kateri so sodelovali tudi mladi različnih veroizpovedi, je tajnik islamske skupnosti v Sloveniji mag. Nevzet Porić, govoril o dejavnosti Islamske skupnosti v Sloveniji in o tem, da mladi tudi danes vedno bolj iščejo smisel svojega življenja. V njihovi skupnosti se zelo trudijo motivirati mlade, da bi tudi oni nekaj prispevali skupnosti, kot tudi družbi v kateri živimo. Tako se pripravljajo na projekt predstavitve Islamskega kulturnega centra javnosti, ki ga bodo izvedli mladi sami. Želijo si čimveč sodelovanja tudi z drugimi verskimi skupnostmi v Sloveniji.

 

Evangeličanska pastorka mag. Vladimira Mesarič je spregovorila o tem, da se mladi danes največ ukvarjajo z vprašanjem: »Kdo sem?«. Mladi s katerimi se srečuje so mnenja, da so božja stvar v vsem kar jih obdaja. Želi si, da bi mladi več odgovorov o duhovnosti lahko dobili že v svoji družinah. Meni, da smo verni premalo družbeno angažirani in se premalo oglašamo, ko gre za vprašanja, ki se nas tičejo.

 

 

Foto: mag. Bojan Mevlja

 

 

Zaporniški katoliški duhovnik Robert Friškovec se z mladimi srečuje v okviru prostovoljnih skupin in ugotavlja, da je njihova duhovnost »zaporniška«. Velikokrat namreč ugotavlja, da so v nekakšnem notranjem zaporu iz katerega bi radi, ampak ne morejo. Mladi morajo začutiti, da jim pripadaš, tako se počutijo slišane. Najbolj pa je pomemben osebni stik in pristnost. Predvsem in tudi izven verskih skupnosti.

 

 

Foto: mag. Bojan Mevlja

 


DM se je udeležilo preko 60 mladih iz Slovenije in zamejstva.


Sklepni jesenski del DM bo potekal v soboto 1. septembra ob 10.00h na Opčinah pri Trstu z okroglo mizo: »Duhovnost in iskanje 'hitrega ozdravljenja' modernega človeka«. z gosti:
- dr. Sanja Rozman, psihoterapevtka,
- dr. Jožef Marketz, teolog ter
- dr. Lenart Škof, primerjalni religiolog.

 

 

Foto: mag. Bojan Mevlja

 

 

DM se je rodila pred 17. leti kot mlajša sestrica Študijskih dnevov »Draga« na Opčinah pri Trstu, ki so v dobi, ko je v Sloveniji še vladal komunistični režim, veljali za edini slovenski demokratični »parlament«. Tako so se začela srečanja z osebnostmi, ki oblikujejo sedanjost našega naroda. To so skupna razmišljanja o aktualnih družbenih premikih v sodobni globalni družbi ter o prihodnosti slovenskega naroda na forumu, ki je odprt in se opira na vrednote slovenstva, demokracije, dialoga in povezovanja. Poslušanje predavanj, ki spodbujajo razmišljanje, sodelovanje na debatah, ustvarjanje v kreativnih in pogovornih delavnicah, oblikovanje kritičnega čuta, formacija v duhu krščanskih in demokratičnih vrednot... Prijateljstva, ki ostanejo v času, ki gredo preko zemljepisnih in miselnih meja. Vse to in še več je Draga mladih.


Do sedaj je v 17. letih na DM nastopilo preko 100 najuglednejših predavateljev in gostov iz Slovenije in tujine.

 

Več o Dragi mladih na spletnem naslovu www.dragamladih.org, za vse ostale dodatne informacije pa smo vam na voljo na številki 040/728-218 (mag. Bojan Mevlja).

 

Lepo pozdravljeni!

mag. Bojan Mevlja

<<< nazaj