ČUDEŽ

19. junij 2008

Besedo največkrat uporabimo, ko izrazimo začudenje, neko prevzetost. Lahko jo uporabimo v smislu religije v tem primeru dobi dodaten pomen, da je to božje znamenje. Čudež bi naj po splošnem mnenju ponazarjal nekaj, kar presega zakon narave.



Če se sedaj obrnem na Sveto pismo, je največji čudež v njem verjetno to, da je Jezus vstal od mrtvih. Zdravniška praksa sicer pravi, da mrtvi ne oživijo, ampak jih lahko reši samo bližnje smrti; če smo nekaj ur mrtvi, nam ni pomoči. Torej lahko verjamemo čudežem? Smo lahkoverni ali vraževerni, če verjamemo v njih? Danes je tehnika napredna, zgodi se, da nekatere stvari, ki smo jih imeli za čudeže, postanejo znanstveno dokazljive. Pomeni to, da ni več čudež, da ni več »božje znamenje«?


Na to je težko natančno odgovoriti. Ni mogoče, da bi lahko dali odgovor oz. opisali vse čudeže v Svetem pismu z enim stavkom. V stari zavezi smo priča čudežu Mojzesa, ko popelje ljudstvo iz Egipta skozi Rdeče morje, egiptovski faraon pa je imel ob sebi čarovnike, ki pa niso mogli ponoviti vseh Mojzesovih čudežev. So torej vsi čudeži izraz božje moči?

 

 

Foto: Peter Repnik

 

 


Glavni značilnosti čudežev so:


-zgodi se nekaj nenaravnega, privlačnost ima v svoji naravi in času
-ta nenavaden dogodek naredi Bog kot znamenje


Čudeži v Svetem pismu in njihovo delovanje ponavadi ni razloženo. Zakaj? Če bi hoteli ljudje vse razvozlati, kako so se zgodili, zakaj in vrsto drugih vprašanj... se nebi potem odmaknili od bistva, njihovih pomenov samih? Jezus je z svojimi čudeži v naravi in čudeži ozdravljenja imel poslanstvo, da se na njih odzovemo z vero in poslušnostjo.      

Jernej Kirbiš (Mladinska skupina Slivnica pri Mariboru)

 


 

Foto: Mladinska skupina Ribnica

 

 

 

"ČUDEŽNOST NE POBLEDI ... JE PREVEČ ČUDEŽNA"

 

Tako sem razmišljala, da ima vse neko svojo zasnovo... neznano, a tisto pravšnjo - z namenom. Da je zaradi vizionarnosti relativnostne teorije težko soditi o napačnem. O napačni osnovi... o napačnosti namena...  morda zato "tistega" nesprejemljivega "napačnega" sploh ni in smo ljudje preveč kritični.

 

... In vendar se ne morem strinjati, ko pa Amerika še vedno ni podpisala Kjotskega sporazuma in svet še vedno ostaja v zavedanju, da je napačno presodila. In ima prav.

 

 

Foto: Mladinska skupina Ribnica

 


So nekatere stvari res tako zelo nesprejemljive? Ali pa... je nesprejemljivo njihovo nesprejemanje? Včasih se prav to - nesprejemanje nesprejemljivega - izkaže v doseženosti namena. Tistega pravšnjega. Zasnovanega. In potemtakem so nesprejemljivosti sprejemljive. Ali pa... je še najbolj nesprejemljiva barka *čudeža*. Tistega "nekaj več".


Pa tako preprosto, ko je... da lahko presežeš samega sebe in pogledaš širše.  Potem ne ostane le površina in njen olup. Tam pod njim je neoprijemljiva mavričnost sveta. Tako enkratna, da prevaga celo čudovitost in tako izjemna, da se lahko kosa s čudežem.

Petra Obrul (Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška, 3.c)

 

 

Foto: Mladinska skupina Ribnica


<<< nazaj