40 let HMP na Bledu

23. junij 2007

Družba hčera Marije Pomočnice, ki raste iz karizme sv. Janeza Boska in sv. Marije Dominike Mazzarello, je na slovenskih tleh prisotna od leta 1936. Leta 1967 je na Bled k ostarelima zakoncema Zupan prišla prva Hči Marije Pomočnice, s. Frančiška Kozmus. Utirala je pot in pripravljala dom prvi skupnosti, ki se je na Bledu ustalila dve leti kasneje. Tako blejske sestre že štirideset let delajo za blagor mladine. Mladi prihajajo v Marijin dom v želji po srečanju z Gospodom, duhovnem počitku in druženju z vrstniki. Nov Marijin dom, ki je zrasel ob hiši sester, in novoustanovljeni zavod Dominika sta koraka, s pomočjo katerih sestre upajo, da bodo lahko na Bledu in v širšem slovenskem prostoru tudi v prihodnje širile človeške in krščanske vrednote ter kulturo življenja.



Foto: HMP

 

 

V teh dneh potekajo na Bledu duhovne vaje skupine sester salezijank, prvič v novih prostorih Marijinega doma. V soboto popoldne je namreč ljubljanski nadškof mons. Alojz Uran blagoslovil kapelo, dvorano, 17 novih sobic in druge pomožne prostore. Slavje se je začelo s sveto mašo, med katero je skupaj z nadškofom somaševalo več kot dvajset duhovnikov, ki so s sestrami in njihovim poslanstvom za vzgojo mladih še posebej povezani. Za množico ljudi, ki se je ob tej priložnosti pridružila sestram, je tudi nova večja kapela bila zdaleč premajhna. Zato je večina pri evharističnem slavju sodelovala z neposredne bližine na samostanskem dvorišču, ki je služilo za podaljšek bogoslužnega prostora.

 

 

Foto: HMP

 


Nadškof Uran je v homiliji med sveto mašo poslanstvo Marijinega doma na Bledu povezal s poslanstvom družine, kjer prostori, ki jih družina sicer potrebuje ustvarjajo dom, ko v njih prebivajo ljudje, ki jih preveva Božja nesebična in darovanjska ljubezen. Marijin dom in vse dejavnosti, ki se bodo v njem odvijale, naj številnim mladim pomagajo pri postavljanju trdnih temeljev življenja. V njem naj bi si nabirali moči za življenje v medsebojnem sožitju, toleranci, prizanesljivost in tako prinašali v sodobni, pogosto zmedeni svet, evangeljsko alternativo, je spodbudil nadškof Uran. Po homiliji in prošnjah je sledil blagoslov novega oltarja, kjer se bo odslej darovala Kristusova daritev, iz katere bo vedno znova prihajala moč za tisto daritev srca, ki je Bogu všečno življenje. Novi tabernakelj, kjer bo prebival Jezus pod podobo kruha za duhovno hrano bolnim pa kliče tudi k čaščenju in hvaležni molitvi za številne dobrotnike in druge ljudi, ki se sestram v svojih stiskah priporočajo v molitveni spomin. Ob Jezusu, ki ostaja med nami pod podobo kruha, naj bi tudi vsi obiskovalci Marijinega doma na Bledu,  postajali kruh za druge.

 

 

Foto: HMP

 


Ob koncu svete maše je provincialna predstojnica hčera Marije Pomočnice s. Mojca Šimenc, nato spomnila na sovpadanje pomembnih dogodkov, kot je 40. letnica prihoda sester na Bled, ki jih je tja povabil tedanji ljubljanski nadškof dr. Jožef Pogačnik. V teh letih bivanja na Bledu so sestre doživele ne le sprejetost in možnost za pastoralno sodelovanje s strani duhovnikov, temveč tudi domačinov, zlasti mladih, ki so s svojo mladostno odprtostjo vedno znova spodbuda tudi za skupnost samo. Tako je Karmen, predstavnica animatorjev, v imenu mnogih mladih potrdila, da pri sestrah doživlja tistega oratorijskega duha, kjer je skupnost dom, ki sprejema, ki je šola, ki vzgaja z življenje, ki je župnija, ki evangelizira ter prinaša veselje in upanje in ki je tudi dvorišče, kjer se družijo med seboj.

 

 

Foto: HMP

 

 

Predsednik Združenja Marije Pomočnice iz Murske Sobote Leon Šabjan je v imenu številnih romarjev članov združenja, ki so prišli skupaj z njim na Bled, sestram zagotovil močno duhovno povezanost in podporo znotraj salezijanske družine. Po zahvalni pesmi, ki je radostno zadonela ob koncu bogoslužnega slavja, se je druženje nadaljevalo ob veselem kramljanju in prigrizku.


s. Brigita Zelič

 

 

več na: www.hmp.si

 

 

<<< nazaj