Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška

Nekje na začetku Dravskega polja, stran od mestnega vrveža stoji hišica, v kateri živijo pravljični ljudje. Ptički so jim povedali, da raste na Vrbanski  za njih nov dom. Dijaki in vsi ostali si kot mravljice prizadevajo, da bi čimprej začeli svojo pravljico na novi šoli.



VIDEO IZBOR: MEDGENERACIJSKI ZAVOD ANTONA MARTINA SLOMŠKA

 

 

ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA ANTONA MARTINA SLOMŠKA

 

 

Kljub vsem obveznostim, ki nam pretijo, kot vsem ostalim gimnazijcem, si mi najdemo čas tudi za pripravo kakšnega bazarja. Med glavnim odmorom na posebne dni v letu prodajamo slastno pecivo, ki smo ga spekli doma. Dijaki z željo po ustvarjanju naredijo razne pisane zapestnice, pripravijo osvežilne napitke in še marsikaj.


Na začetku decembra pridni pričakujejo prihod svetega Miklavža, tiste nekoliko manj pridne pa z odprtimi rokami sprejmejo parklji. Če je Miklavž dobre volje, podari vsakemu izmed nas še kakšno jabolko. Da »pokurimo« vse tiste kalorije, ki so se nabrale na vsakomesečnih bazarjih in miklavževanju, poskrbijo naši profesorji športne vzgoje na različnih športnih taborih in rekreacijskem krožku. Pa da ne boste mislili, da pri nas nogomet igrajo samo fantje, saj imamo tudi dekliško nogometno ekipo.


Ljubezen pri nas ne pozna meja. Še posebej se to izkaže v času božiča, ko ob začetku  decembra začnemo z igro Skriti prijatelj. Pri uri vere in kulture vsak, vključno s razrednikom izžreba svojega skritega prijatelja in mu skozi ves december na čim lepši in domiseln način izkazuje pozornost in prijateljstvo. Preden odidemo na božične počitnice, se razkrijemo skritemu prijatelju z majhno pozornostjo.


Vsa skrita hrepenenja in dobre želje, ki so bile do decembra neizrečene, lahko izrazimo na voščilnice ali pisma, kajti na naši šoli poteka decembra brezplačna Božičkova pošta. Februarja je čas, ko se prebuja pomlad, ki ogreje tudi naša srca za Valentinovo pošto.


Septembra sprejmemo na šolo nove dijake, kar pa ne pomeni, da takoj postanejo GAMSI (gimnazija Antona Martina Slomška). Za gamse jih na pustni torek krstijo njihovi botri (drugi letniki enake paralelke) z igrami, da dokažejo, kateri od štirih oddelkov je najboljši. Ta mora pripraviti gamsovanje za naslednje šolsko leto.


V okviru predmeta Vera in kultura gre vsak razred enkrat na leto na duhovno srečanje, kjer v pesmi, pogovoru in igri spoznavamo sošolce še z druge plati.  Vsako leto obravnavamo določeno temo. Da gre vse po načrtu, poskrbi profesor vere in kulture in animatorji. Po dveh razburljivih dnevih niti ne občutimo utrujenosti in si ne želimo povratka domov.


Tudi kultura škofijcem ni tuja, saj vsako leto februarja pripravimo Prešernijado, na čast našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu. Takrat potekajo na šoli različne predstave, nastopi, deklamacije, koncert našega pevskega zbora. Medse pa povabimo tudi kakšnega literarnega gosta.


Nam nikoli ni dolgčas, saj vsak dijak najde nekaj zase. Pa naj si bo ljubitelj poezije, proze, dramatike oz. igranja, športa, glasbe, likovnega ustvarjanja, jezikov, naravoslovja, socialnega dela in še tisoč in ena stvar, ki najde prostor pod našo streho.

 

 

več na: www.skofijska.si

 


Prav  gotovo ne dvomimo, da bo naša pravljica na Vrbanski  nekega dne zaživela. Že sedaj se nam rojevajo ideje in gradimo načrte za nadaljnjo svetlo prihodnost Škofijske gimnazije Antona Martina iz Maribora.

 

Mojca Kramberger, Tamara Šadl

 

 

ŽENEVA

 

 

ČAS PRAZNIKOV

 

 

<<< nazaj