Zmagovalka natečaja Development Youth Prize

16. december 2008

Na Škofijski gimnaziji Vipava smo v lanskem šolskem letu člani likovnega krožka sodelovali na natečaju Development Youth Prize. Izdelovali smo plakate na temo turizem, vremenske spremembe ter problem vode in energije v Afriki.



Iz vsake države sta bila nato izbrana dva dijaka, ki sta se udeležila srečanja v Strasbourgu. Med tridesetimi dijaki iz Slovenije je v Strasbourg potovala tudi naša dijakinja Lara Likar. Tam je nato prejela še glavno nagrado in si s tem prisvojila potovanje v Zambijo. V nadaljevanju sledi pogovor z njo.

 


Kakšen motiv si izbrala za svoj plakat in kaj si z njim želela prikazati?


Tema mojega plakata je turizem. Fotografija predstavlja pogrinjek z modrim krožnikom (ocean), Afrika je narejena iz rumenega riža ter nekaj zelenjave, ki predstavlja afriške otoke. Poleg krožnika sta nož in vilica. Pod pogrinjkom pa piše ˝come and taste it …˝, kar pomeni 'pridi in poskusi'. S tem sem hotela ljudi nagovoriti, naj pridejo v Afriko in spoznajo, kaj jim ta dežela ponuja. Ne samo kulinarične dobrote, temveč predvsem kulturo, naravo ter eksotiko, ki jo Afrika za Evropejce gotovo ima.

 


 
Občutki ob razglasitvi rezultatov in potem, ko si ugotovila, da si dobila glavno nagrado so najverjetneje nepopisni, pa me vseeno zanima, kako je vse skupaj potekalo?


Podelitev nagrad je potekala 17. novembra v Strasbourgu. Za uvod je nastopila afriška plesna skupina, ki nam je že na začetku postregla s koščkom eksotične afriške kulture. Nato je sledil nagovor evropskega komisarja Louisa Michela, ki je kasneje razglasil zmagovalce ter podelil nagrade. Iz vsake evropske države so razglasili finalista, ki bo marca drugo leto potoval v Zambijo.

 


Najbrž se že »pripravljaš« na odhod v Afriko, kakšni občutki te obdajajo?


Ne, na odhod v Afriko se sicer še ne pripravljam. Ampak sem vseeno polna pričakovanj. Kajti prav potovanje v Afriko je že od nekdaj na vrhu mojega seznama želja, ki jih želim izpolniti.

 


Kaj pričakuješ od potovanja?


Upam, da bo potovanje ena tistih velikih izkušenj, ki povzročijo, da gledaš na svet z drugačne perspektive. Kajti kot je rekel g. Louis Michel, iz Afrike nihče ne pride enak. Verjamem, da bova tudi z mojim mentorjem, z g. Davidom Ličnom, ki me bo v Zambijo spremljal, od tam z novim pogledom na svet. S pogledom, ki ni tipičen za moderno družbo, ki ne želi vedno več, ampak je srečen s tistim, kar mu je dano.

Maja Dakskobler in Lara Likar, 4. c

 

<<< nazaj