SP za Filipine

19. januar 2009

V tednu molitvene osmine za edinost kristjanov, ki se končuje z nedeljo Svetega pisma velja še posebej omeniti Svetopisemsko družbo Slovenije, ki že danes kot posebno znamenje edinosti ob Božji besedi združuje vse krščanske Cerkve na Slovenskem.



Svetopisemska družba Slovenije je nepridobitna družba za prevajanje in širjenje Svetega pisma in je članica Združenih svetopisemskih družb, ki delujejo v več kot stoosemdesetih državah sveta. Svetopisemska družba Slovenije že vse od svoje ustanovitve leta 1993 izpolnjuje svoje poslanstvo prevajanja, tiskanja, distribucije ter dobrodelne dejavnosti v namen širjenja Božje besede. Leta 1996 je tako za vse kristjane v Sloveniji izdala Slovenski standardni prevod Svetega pisma. Pri tem poslanstvu dejavno sodeluje kar sedem krščanskih cerkva in sicer: Katoliška cerkev, Srbska pravoslavna cerkev, Evangeličanska cerkev, Baptistična cerkev, Adventistična cerkev, Binkoštna cerkev ter Kristusova cerkev bratov.


Spletni naslovi Svetopisemske družbe Slovenije: www.drustvo-svds.si; www.biblija.net; www.lectiodivina.si .


Svetopisemska družba ni zgolj založba, ki prevaja, izdaja in prodaja Sveta pisma, pač pa je tudi dobrodelna organizacija, ki skuša Jezusovo naročilo, naj gremo kristjani po vsem svetu in oznanimo evangelij vsemu stvarstvu (prim. Mr 16,15), izpolnjevati tudi s svojo dobrodelno dejavnostjo.


Pri tej sodelujejo dobrotniki Božje besede, ki s svojimi rednimi ali občasnimi darovi skrbijo, da lahko ljudje v Sloveniji in po svetu dobijo Sveta pisma brezplačno.


Največji mednarodni projekt, v katerem sodeluje Svetopisemska družba Slovenije v zadnjem času je svetovna dobrodelna pobuda »Sveta pisma za Filipine«.

 

 

Foto: United Bible Societies

 


Zakaj ravno Filipini?


Filipini so edina krščanska dežela v tem delu sveta, kljub temu pa, po raziskavah Filipinske svetopisemske družbe iz leta 2006, kar 60% filipinskih družin, ki se imajo za krščanske, nima svojega izvoda in ne bere Svetega pisma. Cilj te dobrodelne pobude je, da se revnim, pretežno katoliškim družinam na Filipinih, v petih letih podeli 5.000.000 Svetih pisem. S tem želimo svetopisemske družbe po vsem svetu v sodelovanju s Filipinsko škofovsko konferenco in po priporočilu kardinala Kasperja tokrat še posebej med katoličani okrepiti zavest o izjemnem pomenu karitativnega svetopisemskega delovanja. Prepričani smo, da Božja beseda spreminja življenja in da se bodo lahko Filipinci s pomočjo prebiranja podarjenih Svetih pisem izvili iz krempljev korupcije in kriminalitete, v katerih so se znašli.


S strani filipinske škofovske konference projekt še posebej podpira škof Arturo Bastes (oglej si njegovo razlago razlogov za to mednarodno pobudo, ki se v angleščini imenuje »The 'May they be one' campaign; na koncu videa se škof Bastes posebej zahvali slovenskim dobrotnikom – povezava: http://www.youtube.com/watch?v=zxQUCaeCkn8), ki poudarja, da se lahko težavne razmere v Filipinski družbi spremenijo le po družinah, ki se v zadostnem številu odločijo za Boga.


Filipinska svetopisemska družba že vse od leta 2001 deli Sveta pisma družinam, ki so bile preseljene iz revnih predmestnih četrti v naselja, kjer se srečujejo s povsem neznanim okoljem. Čeprav so s tem deležni boljšega stanovanja, pa to še vedno ni dom v pravem pomenu besede.

 

Tudi Anna Leah je morala z možem in tremi majhnimi otroci zapustiti svoj dom v siromašni četrti. Ko je ob selitvi prejela družinsko Sveto pismo – darilo Svetopisemske družbe – je navdušeno dejala: »V rednem premišljevanju Svetega pisma najdem moč za soočenje z življenjskimi težavami«.


Ravno zato, ker so pri Filipinski svetopisemski družbi videli, kako Božja beseda spreminja življenja družin in po njih celotnih sosesk, so se odločili, da to dobrodelno pobudo preko Združenih svetopisemskih družb razširijo na ves svet.

 

 

Foto: United Bible Societies

 


Dobrodelna pobuda »Sveta pisma za Filipine« v Sloveniji


Svetopisemska družba Slovenije je želela kot uvod v to svetovno dobrodelno pobudo najprej poskrbeti za slovenske družine, ki si same težko privoščijo Božjo besedo. Zato je v sodelovanju z Aninim skladom, na njihovem pikniku, ki je julija lani potekal v Dolenjskih Toplicah, podarila 120 Svetih pisem številčnim slovenskim družinam.

 

Na različnih dogodkih, med katerimi je gotovo najpomembnejši Svetopisemski maraton, ki je oktobra lani potekal v Ljubljani, smo doslej za ta namen zbrali že 5.465 evrov, s čimer bo lahko poleg 120-ih Svetih pisem, podarjenih slovenskim družinam, Filipinska svetopisemska družba podarila oz. manj kot za dolar prodala 1000 Svetih pisem.

Benjamin Siter
 

<<< nazaj