Praznovanje 20-letnice Oratorija

8. september 2008

V soboto, 6. septembra 2008, je na Rakovniku v Ljubljani, v okviru jesenskega srečanja animatorjev, potekalo osrednje praznovanje 20-letnice projekta Oratorij.



Dogodek so pripravili Združenje animatorjev Oratorija, sestre hčere Marije Pomočnice in Salezijanska mladinska pastorala.

 

 

Foto: SMP
 


V dvajsetih letih je Oratorij postal največji projekt za otroke in mladino, ki ga pripravlja več kot 4500 mladih prostovoljcev - animatorjev v skoraj 250-ih krajih po Sloveniji.

 

 


Foto: SMP

 

 

Slovenska škofovska konferenca je na svoji 40. redni seji, v torek 26. februarja 2008 razglasila Oratorij, katerega nosilec je Salezijanska mladinska pastorala, ki sodeluje z Medškofijskim odborom za mladino, za pastoralni projekt nacionalnega pomena.

 

 

Foto: SMP

 

 

Praznovanje 20-letnice se je pričelo s slovesno mladinsko sv. mašo, pri kateri smo se navzoči Bogu zahvalili za vse darove na vseh dosedanjih oratorijih. Bogoslužje, pri katerem so somaševali številni duhovniki, je vodil mag. Marko Košnik, delegat za salezijansko mladinsko pastoralo. V nagovoru med homilijo izpostavil pet pomembnih elementov, ki zaznamujejo animatroski poklic. Kot prvo je to Jezusov klic v to čudovito služenje mladim, sledi odgovor. Tretji element je duhovnost, saj je animator zakoreninjen v Jezusu. Kot četrto je izpostavil pomeni skupnosti. Vse skupaj pa nadgradi še pričevanje, saj je animator priča na vsakem koraku svojega življenja.

 

 

Foto: SMP

 

 

Po sv. maši je potekala »Oratorijska tržnica«, kjer smo na stojnicah smo videli najboljše in najbolj inovativne izdelke oratorijev in številne fotografije ter tako spoznali dogajanje v posameznih krajih. Poleg tega smo navzoči lahko glasovali za najlepši izdelek po našem okusu.

 

 

Foto: SMP

 

 

Sledila je velika igra za vse udeležence, poimenovana »Planet Oratorij«. Udeleženci srečanja so se razdelili v štiri skupine, ki so med seboj tekmovale v opravljanju različnih nalog. Zmagala je ekipa »Glavce«, ki je za seboj pustila ekipe »Duhovljani«, »Domovnjaki« in »Druščina«.

 

 

Foto: SMP

 

 

Pred zadnjo točko dnevnega reda je bila razglasitev petih najbolje ocenjenih oratorijskih izdelkov. 5. mesto – Šentvid pri Grobelnem, 4. mesto – Litija, 3. mesto – SMC Celje, 2. mesto – Kodeljevo.

 

 


Foto: SMP

 

 

In kje so naredili najlepši izdelek Oratorija 2008? Ljubljana – Šentvid.

 

 

Foto: SMP

 

 

Dogajanje se je zaključilo s koncertom. Odkloplen Grega in dr. Primož sta igrala glasno in odločno, ter tako na praktičnem primeru dokazala, kaj je to animacija z glasbo.

SMP

 

 

Foto: SMP

 

 

<<< nazaj