Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte

24. junij 2008

Jezus nas je mlade tokrat zbral na čudovitem hribu Šentvid pri Planini in poskrbel za ravno pravo mero dežja in sonca, da smo lahko v polnosti uživali vse njegove darove. Jezusovo stražo smo posvetili svetemu zakonu in družinam.



Ker je letošnje leto posvečeno družinam in ker vedno znova ugotavljamo, da se dobri temelji za zakon pričnejo graditi že veliko prej, preden spoznaš pravega ali pravo ter se poročiš, se nam je zdela tema zelo primerna in potrebna.

 

Naš prvi gost na straži je bil p. Lojze Markelj, ki nam je ponudil pravo zakladnico znanja in izkušenj, katere je pridobil skozi dolga leta dela z zakonci in pripravami na zakon. Predvsem pa nas je opogumil, da ne smemo nikoli obupat, ampak vztrajat, molit in imeti odprto srce. Svojo izkušnjo zakonskega življenja in srečanja z Jezusom sta z nami podelila zakonca Majcen, člana društva Družina in življenje. Na Boga sta se naučila obračati šele v času zakona, vendar enoglasno pritrjujeta, da bi bila brez njega njihova družina že zdavnaj izgubljena in da je Bog središče njune družine, vir tolažbe in radosti. Družina namreč ni namenjena prejemanju, ampak dajanju in darovanju in ravno v tem je vir sreče in zadovoljstva, je potrdil p. Markelj. Kar človek pridobi s trudom, to zna ceniti in spoštovati in tega se zna tudi veseliti. 

 

 

Foto: Slavko Činkelj

 


Tako oboroženi z nasveti in modrostjo smo se proti večeru skupaj z domačini zbrali v cerkvici svetega Vida, da bi skupaj obhajali sveto mašo ter Gospodu darovali naše sedanje in bodoče družine. Pridružili pa so se nam tudi naši naslednji gostje, družina Zemljič, ki je pred dvema letom prišla v Slovenijo iz daljne Argentine. Svojo štirinajst člansko družino in lepoto, ki jo nosijo v sebi, so nam predstavili v večernem koncertu, v katerem so prepletali čudovito slovensko in argentinsko kulturo in glasbo.


Sobotni uradni program smo zaključili z »žetvijo« in slavljenjem pozno v noč, nato pa samo vztrajali v skupinah pred Najsvetejšim zakramentom skozi vso noč. In Gospod je delil mnoge milosti, predvsem pa svoje veselje in mir. Srečanje je doseglo svoj vrhunec v nedeljski maši, ki je bila tudi žegnanjska, zato smo lahko opazovali pridne domačine, ki so pripravili res čudovito slavje in hvaležni smo bili, da smo lahko praznovali z njimi.
Jezusova straža

 

<<< nazaj