Čas praznikov

10. januar 2008

Jesen se hitro oddaljuje, ko se na nebu že narišejo prve snežinke. V srcih nas spreletava čudovit občutek, da bomo kmalu upihnili prvo svečko na adventnem venčku, ki smo ga skrbno pripravili za prvo adventno nedeljo.



Vsak posameznik občuti praznik Jezusovega prihoda na Zemljo drugače, vendar skoraj vsi čutimo okoli božiča prav posebno toplino pri srcu.


Na Škofijski gimnaziji v Mariboru se na ta čas v letu posebej pripravimo. Kljub testom, ki nas čakajo smo vsi dobre in razposajene volje. Na šoli se v adventnem času dogaja veliko stvari, ki nas v tistih hladnih dneh grejejo.


Že v začetku decembra pridne in tudi tiste malo manj obišče sv. Miklavž s svojimi zvestimi angelčki ter parklji, brez katerih si Miklavža skoraj več ne predstavljamo. Miklavževanje pripravijo dijaki, ki nato ostale škofijce obdarijo, tako kot se za sv. Miklavža spodobi - s sadjem.


Skozi ves december smo lahko med glavnimi odmori poslušali božično obarvane pravljice naše gospe svetovalke, ki nas je v pičlih pol urah popeljala v svet pravljičnih junakov.

 

 


Foto: Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška

 

 

Adventni čas je čas priprave na Kristusovo rojstvo, zato smo se v razredih  igrali igro Skriti prijatelj, kjer je lahko vsak stopil v stik s svojim sošolcem, s katerim se morda ne druži in pogovarja veliko.  Igra Skriti prijatelj je potekala v okviru predmeta Vera in kultura, kjer smo tudi zadnjo uro pred božičem obdarili svojega skritega prijatelja z majhno pozornostjo.


Za vse pridne mravljice, ki jim na duši ležijo čustva do prijateljev in ne vedo, kako bi jih najlepše izrazili, obstaja Božičkova pošta. Njen nabiralnik se pridno polni ves december.


Ko se zaključi igra Skriti prijatelj in ko minejo vse tiste minute prežete na kavču ob poslušanju božičnih pravljic, se za debel teden poslovimo od pisanih šolskih hodnikov in napornega učenja. Na zadnji dan pouka se odpravimo na božičnico, ki jo pripravijo naši dijaki iz dramskega krožka. Tam vsi prvi letniki dobijo svoje plišaste maskote, ki jim jih izberejo razredničarke in ki najbolje opisujejo značaj ponavadi zelo nabrisanih prvih letnikov. Te maskote posamezne razrede spremljajo vsa štiri leta, ki jih preživijo na Škofijski gimnaziji.


Vendar kljub temu, da se je božič že poslovil od nas in smo stopili v novo leto polno novih preizkušenj in doživetij, se božični čas še ni povsem poslovil od nas.


V prvih dneh novega leta praznujemo prihod svetih treh kraljev, kjer dijaki predstavijo dogajanje izpred dva tisoč let in iz tega dogodka izberejo misel, ki nas spremlja skozi vse leto.


Adventni čas ponazarja priprave na prihod Odrešenika, zato je prav, da se tudi na Škofijski gimnaziji čuti božični duh ves mesec prej. Vsi ti dogodki in aktivnosti nam veliko pomenijo, saj ublažijo vpliv ocen, prehlada in mraza v vseh tistih mrzlih dneh, ko se staro leto počasi preveša v novo. 

Mojca Kramberger, 3.d

 

 

<<< nazaj