Mladinska skupina Feniks

V petek, 7.11.2008 je minilo 5 let, odkar Mladinska skupina Feniks iz župnije Šmartno v Tuhinju formalno deluje v okviru Društva mladinski ceh.



VIDEO IZBOR: MLADINSKA SKUPINA FENIKS

 

 

Mladinska skupina v Šmartnem se je začela srečevati še v času župnika Franca Baloha, ki je takratnim mladim predstavljal duhovno in družabno oporo. Iz teh mladih so se začeli razvijati tudi animatorji, ki so v letu 2002 izpeljali prvi oratorij. In takrat se je začelo dogajati. Skupini se je pridružilo veliko novih članov, srečevala pa se je mladina iz kar 3 župnij: Šmartno, Zgornji Tuhinj in Vranja Peč, včasih še več. V letu 2003 smo se odločili za bolj formalno obliko našega obstoja in se vključili v Mladinski ceh kot lokalna enota. Mladinsko skupino, ki je takrat delovala še pod vodstvom Mihaele Vodlan, smo poimenovali po bajeslovnem bitju feniksu, ki se vsakih 500 let zažge in ponovno vstane iz ognja. Nekajkrat so ga upodobili tudi slikarji poleg vstalega Kristusa, saj je nekakšen simbol porajajočega se življenja, življenja, ki vstane iz smrti. Prisoten je v  ognju kot luč, upanje, življenje, toplota … »Ognjeni« pa smo tudi člani skupine. Raznolikost, energičnost, ustvarjalnost in še veliko več, kar je težko opisati, se prepleta v skupini mladih, ki se trudi s svojim obstojem in delovanjem spreminjati svet in vzgajati mlajše generacije v hoji za Jezusom. Leta 2005 smo zamenjali vodstvo in se z Marto Vrankar in Rokom Juhantom na čelu podali novim izzivom naproti. V okviru skupine se je odvilo že kar nekaj uspešnih projektov. Poleg vseh šestih izpeljanih oratorijev - člani skupine smo obenem  po večini tudi animatorji - je za nami že nekaj oratorijskih dnevov, koncertov duhovne ritmične glasbe, dobrodelni koncert, duhovnih večerov s pomočjo župnije in seveda naših DDV-jev (duhovno-družabnih vikendov), v katerih se podamo v kakšen na novo odkrit košček Slovenije in si napolnimo baterije, se povežemo med seboj in gradimo temelje za obstoj skupine.


Peto obletnico obstoja smo praznovali na običajnem mestu naših srečanj, v Šmartnem - v domači kapeli z zahvalno sveto mašo, ki jo je daroval župnik Simon Lorber, po njej pa smo se zbrali v kaplaniji na čisto pravem rojstnodnevnem praznovanju. V našo sredo smo povabili tudi nekdanje člane skupine, ki so v preteklosti del svoje mladosti preživljali s skupino. Na naši torti smo upihnili pet svečk, nato pa smo se ob projekciji fotografij z naših srečanj in projektov spominjali kaj vse lepega smo že doživeli skupaj. Trenutno skupina pripravlja vse potrebno za obisk Gregorja Čušina z novo avtorsko predstavo Pešec v župniji in prihod sv. Miklavža v decembru.


Če je komu ob petkovih večerih rado dolgčas, se nam lahko pridruži vsak petek ob 20.00 v kaplaniji v Šmartnem.

Marta Vrankar

 

<<< nazaj