Duhovne vaje za študente

19. februar 2007

V Marijinem Domu na Bledu, ki ga vodijo Hčere Marije Pomočnice so se od 16. – 18. februarja mladi študentje poglabljali v bogastvo Svetega Pisma. Duhovni spremljevalki s. Mira Peče in s. Metka Kastelic sta nas usmerjali v besedila apostola Janeza. Meditacije so nosile naslov: Drag si v mojih očeh, Ostanite v moji ljubezni, Bog je ljubezen, Ljubite tudi svoje sovražnike.



Film »Pred zlatarno«, posnet po knjižnem delu pokojnega papeža Janeza Pavla II. nam je pričaral vzpone in padce človeške ljubezni, pogovor o vrednotah zakonskega in družinskega življenja pa nas je močno prevzel. Duhovno močni in prepričani v Božjo usmiljeno in zastonjsko ljubezen smo se s hvaležnim srcem vrnili v naše vsakdanje študijske obveznosti.

 

 

 

Foto: s. Metka Kastelic

 

Duhovne vaje so priložnost za poživitev vere, navezovanje novih prijateljstev in utrditvi/ potrditvi, da v življenju nismo sami. Že samo druženje je zelo lepo.

Filip, 23 let

 

To so bile moje prve duhovne vaje po skoraj 10 letih in ni mi žal, da sem se jih udeležila. Človek v svojem vsakdanjem življenju pozabi, ob vseh obveznostih, ki jih ima, na Boga in da se mora bolj posvečati svojemu duhovnemu življenju. Mislim, da sem na teh duhovnih vajah slišala veliko pomembnih misli (spoznanj), ki  jih bom skušala ohraniti za naprej. Ob branju božje besede, meditaciji, poslušanju pričevanj sester, pogovoru in izmenjavi osebnih razmišljanj, predvsem pa v medsebojnem druženju in lahkotnih pogovorih sem se počutila sproščeno in bolj veselo, kot ob prihodu.
Spoznala sem, kar nekaj zelo prijetnih mladih in veselih ljudi pa tudi sestre so bile zelo prijazne in odprte do vseh. Bila je zelo prijetna izkušnja in upam, da jo bom kmalu ponovila.

Miriam, 23 let

 

Na vajah sem spoznala, da je Bog res ljubezen, poklical nas je iz različnih koncev Slovenije, da ga še bolje spoznamo in se mu približamo. Dal mi je nove energije in zagon za nadaljnje študiranje in vsakodnevno življenje. Povedal nam  je mnogo napotkov kako naj živimo, naj delamo dobro, odpuščamo sovražnikom, naj bomo usmiljeni. To so sicer težke naloge, ki pa jih bomo ob spominjanju vseh besed sestre Mire in Metke lažje izpolnjevali. Res sta se zelo potrudili, saj smo se z njima nenehno zabavali, nikoli nam ni bilo dolgčas, vedno smo bili aktivni. To je prav, saj mladi vedno potrebujejo akcijo, dogajanje. Ni mi žal, da sem prišla, čeprav sem najprej oklevala. Upam, da se bomo še kdaj videli!

Anja, 21 let

 

 

Foto: s. Metka Kastelic

 

Na  duhovne vaje sem se prijavil z namenom, da se naučim spoznavati božjo besedo, ter spoznati nove ljudi. Oboje se je uresničilo, prikazali so nam, kako naj preberemo odlomke iz svetega pisma. Všeč mi je bilo, ker smo bili manjša skupina ter smo se tako lahko boljše spoznali. Bilo je super, samo prekratko!
Matej, 21 let

 

Duhovne vaje so bile zelo dobro vodene in sestavljene. Študentu pomagajo v kratkem času utrditi zaupanje v Boga in njegovo ljubezen. Pomagajo spoznati, kje je vzrok prekinjenega odnosa z Gospodom in pomagajo najti oz. spoznati navodila za nadaljnje delo, molitev in življenje. Dobra postaja za obnovitev življenja iz ljubezni za ljubezen.
Tomaž, 26 let

 

Na Bled k sestram HMP hodim že več let. Zadnja leta sem tu animatorka. Sem pridem, da sem na razpolago drugim. Tokrat pa sem se odločila, da storim nekaj zase. To so moje prve duhovne vaje kot študentka. Tako kot rastemo telesno moramo tudi duhovno. Te duhovne vaje so bile zame stopnica višje k Njemu, ki je ljubezen. Razmišljanje ob Njegovi besedi te prevzame, napolni, ti da misliti, te spremeni, če se le prepustiš Njegovemu duhu in ljubezni. Prepustite se Njegovi ljubezni in ne bo vam žal!

Natalija, 19 let

 

 

Foto: s. Metka Kastelic

 

Hej, Bog je ljubezen. In kdor ne ljubi, Boga ne pozna. Ampak nič se bat - Gospod odkriva v nas globine, se nam razodeva, nas »očiščuje«, za nas skrbi, nam želi le dobro in nam bo pokazal pot. Rad nas ima. V to verjamem in se tega zares veselim. Slava Mu!

Ana, 21 let

 

Zelo sem vesela, da sem se udeležila teh duhovnih vaj na Bledu. Bilo mi je res lepo, predvsem me je presenetila prijaznost, odprtost in sproščenost sester in pa seveda, prijetna družba in celotna atmosfera. Bled je res čudovit kraj, že narava človeka napolni s svojo lepoto. Mislim, da sem si kar lepo napolnila baterije in dobila energijo in voljo za naprej, za vsakdanje življenje.

Nina, 23 let

 

Vsakdanje življenje nam nalaga razne skrbi, napore, preizkušnje. Ob vsem delu pa velikokrat pozabimo na Boga. Tudi sama sem začutila potrebo, da se moj vsakdan malo spremeni, zato sem se odločila, da vikend preživim malo drugače in se prijavila na te duhovne vaje, da izklopim vse drugo in se poglobim vase. Mislim, da mi je to na teh duhovnih vajah uspelo. Pridobila sem si veliko duhovne energije, ki jo bom na nadaljnji poti še kako potrebovala in bi se ob tem zahvalila sestram, ki so nam dale to lepo izkušnjo.

Marta, 23 let

 

 

Foto: s. Metka Kastelic

 

Vsakemu mlademu človeku priporočam obisk podobnih duhovnih vaj, ker se res notranje očistiš, spoznaš skrivnost svetega pisma, Gospod te napolni z novo energijo, pozabiš na vsakdanje stvari, spoznaš, da te ima rad in da ti hoče pomagat! Na duhovnih vajah se res poglobiš v vse skrivnosti, ki nam ji je Bog namenil, da jih spoznamo! To nam daje moči za nadaljnje življenje in premagovanje tako fizičnih kot čustvenih ovir.

Marko, 22 let

 

Spoznal sem, da Jezus od mene ne pričakuje nemogočega ter mi ob tem daje moč, da storim prav to: da sanjam neizrekljive sanje in da uresničujem neizpovedljive besede, ki mi jih Bog Oče polaga v srce. Sedaj verjamem, da še iz tako nesprejemljivih sanj za moj razum, lahko ustvarim novo življenje miru, radosti in ljubezni zame, za mojo dušo in za vse okoli mene.

Grega, 29 let

 

Za duhovne vaje na Bledu z naslovom Bog je ljubezen sem se odločila, da bi še bolj poglobila svojo ljubezen do našega Boga in se mu predajala z vso ljubeznijo, ki jo čutim do njega.
Tudi zato, da bi spoznala nove prijatelje, ki so enakih ali podobnih misli in pa najbolj zato, da bi osebno spoznala Hčere Marije Pomočnice, ki sem jih do pred kratkim poznala samo preko spleta. In moram povedati, da sem si nekako tako tudi predstavljala, da bo.
Sedaj odhajam domov spočita, polna nove energije in novim dogodivščinam naproti.

Lep pozdrav! 

Anita, 24 let

 

<<< nazaj