Pred teboj, o Mati

5. november 2008

Ni dvoma, v Turnišče v Prekmurju nas je poklicala nebeška mamica osebno. To že stoletja staro romarsko središče kar žari od njene ljubezni in prav tako jo lahko začutiš v prebivalcih tega kraja, ki se ob njihovi čudoviti gostoljubnosti odraža tudi v tem, da stare romarske cerkve niso podrli, ko je postala premajhna, ampak so zraven zgradili še večjo, ter na glavni oltar postavili njihovo drago Priprošnjico.



Naj še omenim, da so po svoj blagoslov na to mesto prihajali zaročenci ter služabniki, torej je mesto kot naročeno za vse, ki želijo v življenju na nek način služiti.

 

 

Foto: Slavko Činkelj

 

 

V tem duhu je potekala tudi Jezusova straža. Mladi iz okolice ter stražarji iz vseh koncev Slovenije smo se učili služiti, tako fizično kot duhovno. Na delavnicah smo se najprej učili peči kruh in prekmurske specialitete, nato pa smo spoznavali kaj pomeni pričevati za Kristusa in kako pripraviti pričevanje. Seveda smo bili še posebej veseli vseh pričevalcev, ki so nam povedali svoje izkušnje ob hoji za Kristusom. Večerno dogajanje sta po sveti maši popestrila s koncertom Tadeja in Boštjan, nato je sledila tradicionalna procesija z Najsvetejšim ob baklah in svečkah po bližnji okolici. Blagoslovili smo kraj in prosili za milosti. Ko je vse naokoli potihnilo, smo mladi veselo prepevali in slavili še dolgo v noč, pri čemer nam je pomagala tudi mladinska vokalna skupina iz Ljutomera. Mladi smo izmenjaje bdeli ob Najsvetejšem vso noč ter razmišljali o Jezusovem in naših življenjih, postajali prijatelji z njim in skušali spoznati ljubezen, s katero nas ljubi.

 

 

Foto: Slavko Činkelj

 

 

V nedeljo nas je presenetila čisto polna cerkev pri vseh mašah ter preprosta vera in zaupanje župljanov. »V naši cerkvi še nisem videla, da bi moški po maši pokleknil k stranskemu oltarju in zmolil pred odhodom iz cerkve« je bil globok vtis ene od stražark iz drugega konca Slovenije. Kljub temu, da smo se trudili nekaj podariti tej župniji in v njej pričevati, moram na koncu priznati, da smo še veliko več prejeli. Bogu hvala za naše verno Prekmurje in čudovite duhovnike, ki rastejo in delujejo na tej zemlji.

Janja Bernard

 

<<< nazaj