Filmski maraton

15. november 2007

Na Sveti Gori pri Novi Gorici se je od 9. do 11. novembra 2007 odvijal že 5. Filmski maraton. Namen Filmskega maratona je kritičen pogled na osrednjo hollywoodsko produkcijo, s poudarkom na ozaveščenem gledanju filmov, prepoznavanju osrednjega sporočila, še bolj pa sporočil in vrednot, ki so prepletene s filmsko govorico. Temeljni kriterij za to je osebna refleksija, ko si gledalec skuša ozavestiti, kakšne vsebine, predvsem pa kakšne občutke in čutenja je v njem pustil oziroma prebudil določen film.



Naslov letošnjega Filmskega maratona je bil Akcijski heroj: Jezus. S poznavanjem tematike in z izkušnjami na področju filmske kritike nas je br. Andraž Arko popeljal v svet upodabljanja Kristusovega trpljenja na filmskem platnu, s kratkim zgodovinskim pregledom upodabljanja v likovni, dramski in nazadnje tudi filmski umetnosti.

 

 

Foto: Gašper Sedej

 

 

Za občutek, kaj nam prinaša zgodovina upodobitve Kristusovega pasijona, smo si ogledali tudi nekaj odlomkov iz filmov, ki prikazujejo Kristusovo življenje in delovanje, med drugimi tudi dva nema filma ter prvi zvočni kristološki film. Poleg tematike upodabljanja Kristusovega trpljenja smo se osredotočili predvsem na upodabljanje Kristusa kot Odrešenika. Kot kritičen pogled na produkcijo kristoloških filmov pa je sledil prikaz upodabljanja Jezusovega lika kot akcijskega heroja. Kasneje smo iskali tudi kristološke in svetopisemske motive v neverskem žanru.

 

 

Foto: Gašper Sedej

 

 

Nazadnje smo se ustavili pri akcijskih filmih, kjer smo ob liku akcijskega heroja odkrivali in prepoznavali tipologijo odrešenika sveta: superheroja, ki je edini, ki si upa in zmore odrešiti ljudi in svet. Maratonsko gledanje filmov smo zaključili s tezo, da današnji svet, ki zavrača krščanstvo in dejanskega Odrešenika, ki prinaša odrešenje, nima odrešenika, zato išče njegove nadomestke. Človek snema filme, v katerih upodablja tako zaželenega odrešenika sveta v podobi akcijskega lika superheroja, ki bo opravil 'umazano delo' in svet odrešil zla.

N.R.

 

 

Foto: Gašper Sedej

 


Nekaj odmevov udeležencev filmskega maratona:

 

»Mislim, da bi se morali tovrstnih vikendov pogosteje udeleževati, predvsem mladi. Da bi znali sami 'presjati', kaj so gledali in kako to vpliva na njih. Da ne bi sprejemali vase vse po vrsti brez 'cenzure'.« (Ana)

 

»Izjemno zanimiv vikend, ki odkriva kritičen pogled na sodobno filmsko produkcijo. Takih dogodkov se manjka v slovenskem katoliškem prostoru.« (Leon)

 

»Naučila sem se veliko, predvsem o kritičnem pogledu na svet, ki je pomemben predvsem za mlade naše generacije.« (Ines)

 

»Ni samo pomembno, ampak nujno, da si upamo in znamo kakšen film tudi 'spljuvat'. Kritični gledalci bodo tudi zahtevni gledalci in od filma vselej pričakovali nekaj več. To pa filmsko kulturo in umetnost sili, da se razvija in ustvarja za cilje in namene, ki presegajo plitkost in želje posameznikov po vrtoglavih dobičkih.« (Kristina)

 

»V filmih se znajde marsikaj, kar mlade spodbuja k slabemu. Najsi to škodi mladim gledalcem ali njihovi okolici, mladi tega niti ne opazijo, saj jim je to v filmu podano kot normalno, družbeno in moralno sprejemljivo. Filmski maraton je zato odlična priložnost, da se naučimo gledanja filmov z vgrajenim filtrom, da lahko ločimo med tem, kaj nas v filmih bogati in kaj siromaši ter pušča prazne, da tako v poplavi filmov ne kupimo čisto vsakega mačka v žaklju.« (Uroš)

 

<<< nazaj