"Bodi dar ljudem"

5. marec 2008

»Življenje / duhovnik, redovnik, redovnica, mati, oče, otrok / je dar, direktno od Boga dobili smo ga, a dostikrat ne zavedamo se,  da je to dar od Boga«.Te preproste besede, ki so v soboto 1. marca na ves glas donele iz ust razigranih bogoslovcev, redovnikov in redovnic, so prav kmalu zajele srca okrog 350 otrok, mladih in odraslih, ministrantov in ministrantk, pevcev in pevk… Nalezljivo veselje nad prejetim darom se je od mladih animatorjev: s. Marjete Pije, s. Urše, s. Mirjam, s. Tine, p. Damjana in br. Tilna, naglo širilo na vse navzoče. Saj se mu nismo mogli ustavljati. Radostna pesem je odmevala po Slomškovi dvorani v Mariborskem Andreanumu in nato v bogoslovju, Slomškovem dijaškem semenišču, pri šolskih in Marijinih sestrah, pri uršulinkah, frančiškanih in bratih kapucinih – torej v sedmih skupnostih, ki so ta dan obiskovalcem odprle vrata svojih hiš – in nič manj svojih src.

 

 

Foto: "Foto Anka"

 

 

Prvič smo obiskovalci napolnili  dvorano ob devetih zjutraj in drugič ob enajstih dopoldne. Združevalo nas je geslo: »BODI DAR LJUDEM«, ki je pronicalo v nas preko simpatičnih plakatov, lističev, pesmi, pisanih balonov in sploh celotnega dogajanja.

 

 

Foto: "Foto Anka"

 

 

Na začetku dogajanja sta udeležence pozdravila voditelj Centra za duhovne poklice g. Slatinek in s. Štefka. V približno enournem programu so se vrstile pesmi, ki jih je spremljala bogoslovska glasbena skupina »Karakter«; z molitvijo smo se še tesneje povezali med seboj in z Bogom; mladi redovniki in redovnice različnih redov so s svojo animacijo vse udeležence spravili na noge! Ob uprizoritvi odločanja za poklic »Pri Novakovih doma« smo lahko močno začutili, da eden glavnih kriterijev pri odločanju ni denar, slava… ampak vodilo: Kje bom lahko storil največ dobrega.

 

 

Foto: "Foto Anka"

 

 

Družina Hrastnik iz Reke nad Laškim nam je spregovorila o njihovih vrednotah.  Mama in oče sta sprejela sedem otrok, sedem darov od Boga. Ivan, ki je tretji otrok po vrsti, je tudi bogoslovec v mariborskem semenišču in se pripravlja na to, da postane duhovnik. Z nami so z veseljem delili izkustvo, kaj pomeni imeti bogoslovca v svoji družini.

 

 

Foto: "Foto Anka"

 

 

Programu v dvorani je sledila razdelitev v manjše skupine, ki so jih mariborski skavti vodili v zgoraj omenjene skupnosti. V Slomškovem dijaškem semenišču in v bogoslovju so udeleženci lahko videli, kako živijo mladi pripravniki na duhovništvo, s čim se ukvarjajo in kaj vse delajo. Tudi v redovnih skupnostih smo se lahko od blizu srečali z življenjem in delom redovnikov in redovnic, jih spraševali, z njimi malo poklepetali… si ogledali kak film, poslušali pričevanja redovnikov in redovnic o njihovem odločanju za redovniško življenje… Res pestro in zanimivo!

 

 

Foto: "Foto Anka"

 

 

Obisk skupnosti smo zaključili z molitvijo in pesmijo na Slomškovem grobu v Mariborski skupnosti, od koder smo se vrnili na svoje domove, z željo v srcih, da bi tudi naše življenje vedno bolj postajalo dar za druge.

M. P.

<<< nazaj