Bodi to, kar si

11. december 2008

»Življenje brez vere je prazno, brez upanja nesmiselno, brez ljubezni strašljivo, brez prijateljev pa je življenje nemogoče.« S temi besedami smo bili povabljeni na 1. samostojni koncert Mladinske glasbene skupine I.K.S., ki v tem letu praznuje 5-letnico svojega delovanja, mnogih koncertov, prepevanj, projektov in skladb.



Ribniška cerkev sv. Štefana se je v namen koncerta v soboto, 15. novembra, spremenila v pravo belo dvorano in s tem poudarila veselje, ki so ga mladi nosili v srcih ter ga preko najlepšega zvoka stvarstva, pesmi in glasbe, ponesli do poslušalcev.

 

 

Foto: Andrej Remic

 

 

Pred petimi leti pa je ravno to veselje do glasbe in petja združilo mlade pevke, pevce in instrumentaliste, ki so v medsebojnem druženju ob pesmi in glasbi spoznavali Kristusa. V kraticah njihovega imena se namreč skrivata opis in bistvo skupine – I.K.S. pomeni 'In Kristus sredi', ime pa je bilo izbrano na podlagi odlomka iz Svetega pisma (Mt 18, 20):  »Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.« Na začetku koncerta, ki sta ga povezovala Marijana in Simon Korošec, sicer tudi pobudnika za oblikovanje skupine, je vse pozdravil domači župnik Anton Berčan.


Skrbno izbrane pesmi so ponujale pisano paleto zvrsti. Slišali smo od lepih, spevnih melodij pa  do  glasnih, že malo rockovskih pesmi. Odločni, prelivajoči, jasni in milozvočni toni so ta večer napolnili ne samo ribniško cerkev, temveč tudi srca ljudi, ki se jih je zbralo neverjetno število iz vseh koncev in krajev.

 

 

Foto: Andrej Golčnik

 

 

Prav gotovo največje presenečenje večera so bile za člane skupine Gallusove značke, ki jim jih je vodja JSKD OI Ribnica Jože Lampe izročil za večletno glasbeno udejstvovanje, bronaste (5 let in več udejstvovanja) so prejeli: Judita Ilc, Helena Ilc, Teja Košir, Klara Debeljak, Nejc Ilc, Lucija Gelze ter nekdanji članici Suzana Drobnič in Anja Trdan.

 

 

Foto: Andrej Golčnik

 

 

Najlepša zahvala je bila, ko so se starši zahvalili svojim otrokom za čudovit večer in jim povedali, kako so ponosni nanje in jim hvaležni za njihov trud: »Bodite to, kar ste. Pogumno korakajte skozi življenje z zavestjo, da nikdar niste sami.« Podarili so jim svečke in dejali, da »vsaka svečka sama zase daje 'švoh' svetlobo, toda skupaj ustvarjajo močen plamen.« Druga tako lepa zahvala pa je bila zahvala pevcev svojim staršev, ki so jim bili vedno trdna opora.

 

 

Foto: Andrej Golčnik

 

 

To je bil zares z mladostjo in žarečim veseljem prežet koncert, uživali smo vsi. Čudovito petje, pa jasna izgovarjava in dinamika, neizstopajoči glasovi, temveč povezani kot oni sami v celoto, predvsem pa izrazi na obrazih so potrjevali, da so pevci z dušo in telesom ter da neskončno uživajo in čutijo s pesmimi, melodiko in besedilom, ki so nam jih prepevali, ter instrumentalisti zaigrali na svoje instrumente.

 

 

Foto: Andrej Golčnik

 

 

Domov se po koncertu kar ni nikomur mudilo, pripovedovali so si o lepem koncertnem doživetju, predvsem pa so iskreno čestitali nastopajočim. Zunaj je vse čakal topel čaj in kuhano vino ter pecivo in torta. Vsi smo bili povabljeni, da se pogrejemo in skupaj s slavljenci upihnemo svečke.

Zdenka Mihelič

 

<<< nazaj