PO RIBNICI ODMEVALO: »KRIŽAJ GA!«

11. april 2007

Skoraj že tradicionalne božičnice v Ribnici, ki jih pripravljamo mladi (mladinska in študentska skupina ter mladinska glasbena skupina I.K.S.), so nas veliko naučile. V nas so zbudile željo po nečem večjem, zahtevnejšem. Pasijon je bil projekt, za katerega smo se ogreli.



Lucija Gelze je napisala scenarij, povzet po vseh štirih evangelistih. Po treh letih, v katerih se je izkazalo, da je zastavljen projekt (še) prezahteven, smo se konec januarja 2007 opogumili in se podali cilju naproti. Sklicali smo sestanek, kjer smo koordinatorji: Lucija Gelze, Anja Trdan, Helena Ilc, Klara Debeljak in Alen Prelesnik začeli s pripravami.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 

 

Scenarij je bil zasnovan tako, da smo posamezne dele prizorov namesto z igranjem uprizorili s pesmijo in s tem popestrili dogajanje. Sprva smo k sodelovanju povabili vse mlade, ki so že sodelovali pri prejšnjih projektih in pevce ribniške župnije. Ker je scenarij zahteval ogromno skupino ljudi, smo se odločili, da z javnim povabilom pri nedeljskih mašah k sodelovanju povabimo vse farane, »staro in mlado«, župnij Ribnica in Dolenja vas. Odličen odziv nas je še dodatno spodbudil k delu.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 

 

To je bil prvi večji projekt župnij z vsestransko podporo obeh župnikov in kaplana. Pokazalo se je, da se lahko s skupnimi močmi, s sodelovanjem vseh generacij (od osnovnošolcev do starejših), da narediti marsikaj. Zanimivo je, da so pri pasijonu sodelovale cele družine.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 


Na prvem skupnem sestanku smo se razdelili v štiri skupine: igralci, ljudstvo in vojska, tehnična ekipa ter kostumografi. Znanja in sposobnosti vsakega posameznika so rodile nove ideje in tako dale pasijonu prav poseben pečat. Nadaljnje delo je potekalo v skupinskem duhu in v treh tednih je bilo vse nared – od kostumov do najzahtevnejših delov scene (posebej za pasijon izdelana štirimetrska miza in stoli, stebri in križi s podstavki). Skupne vaje na samem prizorišču, na letnem gledališču v ribniškem gradu, s sceno, kostumi in glasbo so nas navdajale z optimizmom.

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 

 

Tik pred prvo predstavo nam jo je malce zagodlo vreme, saj je zapadlo precej snega. Zaradi tega je bilo nekoliko oteženo, a toliko bolj zabavno, raznašanje plakatov. Naredili smo delovno akcijo in s celotnega prizorišča in prostora za gledalce odstranili sneg.

 

Vsi smo nestrpno pričakovali prvo uprizoritev v nedeljo, 25. 3. 2007, vendar dež kar ni hotel ponehati. Božji načrt je bil očitno drugačen. Na dan naslednje uprizoritve je bilo ravno obratno: deževalo je vse naokrog, v Ribnici pa se je začelo jasniti.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 

 

V nedeljo, 1. aprila ob osmih zvečer je 45 igralcev, 54 pevcev (MGS I.K.S. s solistom Aljažem Veselom in ŽPZ Ribnica pod vodstvom Alojza Osvalda), 10 scenskih delavcev in 3 kostumografinje, skupno 112 sodelujočih, uprizorilo trpljenje Jezusa Kristusa.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 


Pashalna večerja, kjer Jezus, obdan z 12 apostoli, postavi zakrament evharistije, je vstop v trpljenje. Pesem Oljska gora je pospremila apostole od zadnje večerje v vrt Getsemani.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 

 

Tam smo preko pesmi molili skupaj z Jezusom. Vojska in ljudstvo, prerivajoč se skozi gledalce, ki so tako postali del dogajanja, so prišli po Jezusa in ga odpeljali k velikim duhovnikom. Pred zaslišanjem pri Pilatu smo bili priča ganljivemu prizoru ob ognju, kjer Peter, ki zataji Jezusa, spozna svojo napako in se zjoče. Dogajanje se preseli k Pilatu, ta z gesto umivanja rok nakaže svojo nemoč nad pobesnelo množico, ki vztrajno kriči svoj »Križaj ga!«.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 

 

Med pesmijo se je Jezus skupaj z vojaki in ljudstvom prebijal skozi množico gledalcev in z njimi pretrpel križev pot. Trije padci, srečanje z materjo in Veroniko, kratka pomoč Simona, vmes nagovor posameznim gledalkam: »Hčere jeruzalemske, ne jokajte nad menoj, ampak nad seboj in nad svojimi otroki.«

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 

 

Tako ganljivi prizori križevega pota so presunili prenekaterega gledalca in omehčali srce še takemu trdosrčnežu. Hladni vojaki so z nasmehom na ustnicah Jezusa pribili na križ in žrebali za njegovo suknjo.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 

 

Pretresljiv dogodek, ko Kristusovo izmučeno telo obvisi na križu in Marijin jok, sta marsikateremu gledalcu privabila solze v oči. V glavah so nam še odzvanjale zadnje Kristusove besede, ko so pevci zaključili pasijon z Gallusovo pesmijo Ecce.

 

 

Foto: Mladi iz Ribnice in Dolenje vasi

 


Gledalci so nas nagradili z močnim aplavzom. Z zadnjim pogledom na križanega so se odpravili domov, kamor jih je pospremila misel z gledališkega lista: »Ko mislimo, da je že vsega konec, se pravzaprav vse šele začne.«

 

Koordinatorji Pasijona

<<< nazaj