Srečanje otroških pevskih zborov 2009

2. februar 2009

V nedeljo, 1. februarja 2009, je v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani potekalo srečanje otroških pevskih zborov. Naslov srečanja je bil »Veselimo zdaj se vsi«. Udeležilo se ga je 46 zborov iz vse Slovenije. Približno 900 otrok je, ob spremljavi 53-članskega orkestra in pod taktirko Anamarije Jakob, s petjem sooblikovalo mašo ob prazniku sv. Janeza Boska, ki jo je daroval pater Stane Bešter.



S srečanjem želimo poživljati tudi slovensko cerkveno petje, ki tako lepo in pristno slavi Boga in širiti glasbeni repertoar. Zato je skladatelj Ivan Florjanc za to priložnost napisal novo mašo - Slovesna maša mladih (Missa solennis iuvenum). Obenem pa je skladatelj pripravil tudi čudovito orkestralno obdelavo in izvirni aranžma za simfonični orkester tudi za vse druge pesmi, ki so bile izvedene.

 

 

Foto: Grega Valič

 


Za uvod smo slišali »Oče življenja«, za psalm »Tvoja beseda« (oboje P. Pučnik); »Aleluja – Hvalnico pojemo Bogu« (F. Juvan), za darovanje »Veselimo zdaj se vsi« (M. Knez), pri obhajilu »Kruh nebeški« (Gen Rosso), za zahvalo po obhajilu »Ti si moj prijatelj« (G. Čušin), za zaključek bogoslužja »Ti naša Mati ljubljena« (N.N) in za konec »Z don Boskom« (P. Pučnik).

 

 

Foto: Grega Valič

 

 

Upamo, da bodo vse pesmi še dolgo odmevale v naših srcih in seveda po naših župnijah ter prebujal v nas željo po lepoti petja, ki je Bogu všeč in prijetno.

 

 

Foto: Grega Valič

 

 


O glasbenem delu »Slovesna maša mladih (Missa solennis iuvenum)«


Pri uglasbitvi se je skladatelj Ivan Florjanc naslonil na panonsko pentatoniko.


»Maša želi ostati vraščena v zemljo, kjer se je rodila. Njene niti so porojene tam, kjer smo dobili Slovenci najpristnejše krščanstvo v besedi in dejanju Cirila in Metoda, torej v naši Panoniji, na našem od nas pozabljenem Vzhodu. To krščanstvo je bilo popolnoma druge narave, kakor je bilo ono iz Severa«. Ampak to je tam daleč v ozadju. Vonj po zemlji in cvetovih.«

 

 

Foto: Grega Valič

 

 

Napisana je tako, da jo lahko pojo in otroci in tudi tisti, kar bodo otroci kmalu postali, t.j. mladeniči in odrasli. Torej, Slovesna maša mladih (Missa solennis iuvenum), je lahko enoglasna, ali štiriglasna za mešani zbor. Tako je maša dejansko namenjena tudi vsem, ki se čutijo mlade po srcu. Je tudi maša občestva, kjer lahko vsi skupaj pomolimo, slavimo (Boga stvarnika, Sina in Duha).


MKn
Foto: Grega Valič

 


Foto: Grega Valič

 

 

<<< nazaj