Skupaj za skupnost - 23. uskovniški tedni 2008

1. september 2008

Kot vsako leto zadnjih 23 let se je tudi letos po pokljuški planoti malo nad planino Uskovnica razlegal smeh. V okrilju gorenjskih gozdov stoji koča, kjer selezijanca Jože Vidic in Marko Košnik vodita tečaje za mlade.Na Uskovnici se zbiramo mladi - od konca osnovne šole pa do konca študija. Letos smo se ustavili ob temi "Skupaj za skupnost", ki sta jo voditelja ob pomoči animatorjev pripravljala že skoraj vse leto.

 

 

Foto: Arhiv SMP

 

 

Ob temi smo izdali brošuro, pomoč animatorjem, ki so v skupinah vodili pogovore in razmišljanja. Med nas so dobrodušno prišli ljudje z močno izkušnjo skupnosti in jo delili z nami.

 

 

Foto: Arhiv SMP

 

 

Tako smo gostili nadškofa msgr. Alojza Urana in škofa msgr. Metoda Piriha, tri župnijske duhovnike Marka Čižmana, Jožeta Vidica in Igorja Dolinška, ki so spregovorili o izkušnji župnije, o skupinah, ki v njej delujejo in vključenosti mladih v naše župnije.

 

 

Foto: Arhiv SMP

 

 

Obiskala nas je tudi sestra Mojca Šimenc in z vso radostjo svoje poklicanosti v redovno službo marsikoga prepričala v skrivnostnost in lepoto svojega poklica ter spregovorila o poslanstvu in pričevanju redovne skupnosti.

 

 


Foto: Arhiv SMP

 

 

Naše enotedensko druženje oblikuje tako pomoč pri hišnih opravilih kot je pomivanje posode, ki se dostikrat konča še z obilnimi vodnimi vragolijami, jutranja intonacija dneva, ki nas uglasi in pripravi na nov dan, skupne maše, pri katerih vsi sodelujemo, celodnevni izlet v hribe, petkovo spokorno bogoslužje, spoved in adoracija, ki se je mnogi veselimo že ves teden, pa tudi proste ure popoldneva, ki jih preživimo ob nogometu, pisanju pisem prijateljem in so namenjene našemu spoznavanju. Vsak večer si privoščimo tudi uro ali dve za smeh, vesele in kulturne večere pripravimo kar sami.

 

 


Foto: Arhiv SMP

 

 

Srednješolci radi ponavljajo, da hodijo gor spoznavat nove prijatelje, to je tista oblika, kjer najbolj začutijo Božjo bližino. Nekoliko starejše nas navdušijo bolj doživeta bogoslužja, skrbno izbrana predavanja, ki velikokrat burijo naše duhove, saj redko komu damo prav in prav tista ura puščave na dan, ki si jo lahko vzamemo zase in svoja razmišljanja.

 

 


Foto: Arhiv SMP

 

 

Mladi se radi vračamo v gorski raj. Mali šotorček, v katerem je ves teden izpostavljeno Najsvetejše, sicer velikokrat sameva, vendar ne dvomim, da je prav to tisto srce uskovniških tednov, ki mlade vodi nazaj gor in voditeljem daje moči vsako leto posebej za nov začetek. 
Anja Gašperin
Foto: arhiv SMP

 

 


Foto: Arhiv SMP

 

 

 

Foto: Arhiv SMP

 

 

 

Foto: Arhiv SMP

 

<<< nazaj