ODVISNOST

13. april 2007

Mladostništvo je za marsikaterega zelo težavno obdobje. Je iskanje samega sebe, čas sprejemanja pomembnih odločitev in osamosvajanje. Nekateri želijo vse preizkusiti, tako dobre kot slabe stvari. Velikokrat ljudje zaradi radovednosti in mikavnosti poskusijo tudi take stvari, ki dobro vedo, da niso dobre. Ampak družba in skušnjava je prevelika, da bi se uprli opojnim substancam.



Težave, ki jih ima človek, so neznosne. Namesto da bi jih razumsko reševal, človek tone v odvisnost in v njej čuti neko olajšanje. Kam pa vse to vodi? Problemi so vedno večji, neznosni. Ampak če človek hoče, mu bo z Božjo pomočjo tudi uspelo pozdraviti svojo ranjeno dušo. Občudujem komuno Cenacolo, ki pomaga odvisnikom najti pravo pot. Pričevanja zdravljenih odvisnikov so pretresljive. V odvisnosti so tonili v brezno, sedaj pa živijo v polni meri Gospodovo besedo.

Mojca - KŠC Sinaj

 

 

VIDEO IZBOR: 40 DNI BREZ ALKOHOLA

 

 

Foto: Grehor

 

Biti zasvojen… po mojem mnenju je vsak od nas zasvojen s kakšno stvarjo. Od čokolade, glasbe, televizije, cigaret, kave, pa vse do droge, alkohola in celo spolnosti. Vsaka zasvojenost se začne zelo nedolžno, saj probat ni greh. Potem pa se to stopnjuje in postaneš zasvojen. Pogosto se tega sam niti ne zavedaš. Znano je da droga, alkohol, cigareti povzročajo fizično odvisnost in to omamljanje predstavlja beg iz realnosti iskanje utehe in to odvisnost vsi obsojajo in se borijo proti njej. Pozabljamo pa, da je tudi zelo veliko takšnih stvari od katerih postanemo odvisni brez kakršne koli fiziološke podlage. In dan danes se mi zdi prav ta »nedolžna« odvisnost večji problem. Televizija tako pogosto razbija družinsko življenje, računalnik uničuje otroško razigranost, spolnost briše globino ljubezni.

Blaž - KŠC Sinaj

 

 

Foto: Grehor

 

 

VIDEO IZBOR: MLADINSKA SKUPINA VELIKI GABER

 

 

Mladinska skupina Veliki Gaber si je postavila in odgovorila na nekaj vprašanj:

 

1. Kaj je za vas odvisnost? Je to dobra ali slaba stvar?
2. Kdo je odvisen?
3. Kaj lahko odvisnost povzroča?
4. Zakaj smo lahko odvisni?
5. Od česa smo lahko odvisni?
6. Kako se lahko odvisnosti pozdravimo?
7. Ali imate že kakšne osebne izkušnje s tem? Na šoli itd.?
8. Ali lahko odvisnost vodi v obsedenost?

 

 


 Foto: Grehor

 

 

1. Zame je odvisnost, npr. če začne nekdo kadit ter potem zelo teško neha. Odvisnost je slaba, saj lahko nekdo če nima denarja za npr. drogo, bo naredil vse, da bo prišel do denarja. To je eden izmed razlogov zakaj se mi zdi odvisnost slaba.


2. Odvisen je lahko vsak, ki se ne more odvaditi od neke stvari, npr. cigaret, droge, alkohola, igralnic, prostitucije, …


3. Odvisnost lahko pripelje, da posamezniki zaradi pomankanja denarja zaidejo v kriminal.  Povzroči lahko tudi bolezen, v najhujšem primeru tudi smrt.


4. Zaradi svoje malomarnosti, zaradi družbe, lahko tudi zaradi posameznikov, ki vsiljujejo npr. mamila, cigarete,...


5. Odvisni smo lahko od raznih prepovedanih poživil, cigaret, kave…


6. Odvisnosti se lahko pozdravimo s pomočjo zdravnikov, s pomočjo raznih skupin, v katerih si odvisniki pomagajo med seboj, vendar je vse to možno samo z močno voljo.


7. Zaenkrat še nisem imel osebne izkušnje s tem.


8. Ja, odvisnost lahko vodi v obsedenost.

Gašper Oven

 

 

Foto: Grehor

 

 

1. Odvisnost je, ko človek ne more ali pa zelo težko zdrži brez določene stvari. Odvisnost od nekaterih stvari je v zmernih količinah lahko celo dobra, vendar ponavadi z odvisnostjo nekako označujemo stvari, ki človeku škodujejo, lahko kratkoročno ali dolgoročno, to je takrat, ko človek išče nekakšno stanje zamaknjenosti, da tako poteši svoje potrebe, seveda pa obstaja mnogo vrst odvisnosti.

 

2. Vsakdo ima takšno ali drugačno odvisnost, lahko so to čisto nedolžne stvari.

 

3. Vsaka odvisnost ima lahko, kot sem že omenil, dobre ali slabe lastnosti. Tako lahko odvisnost od, recimo konkretno, nedovoljenih substanc povzroči trenutno t.i. navidezno rešitev, sčasoma pa ima katastrofalne posledice. Takšne odvisnosti lahko povzročijo tudi krizo identitete posameznika. Ima pa lahko kakšna odvisnost tudi dobre posledice, ki lahko povzročijo rast osebnosti, krepitev samostojnosti...

 

4. Od nečesa smo lahko odvisni zaradi lastnih interesov, mogoče ker smo v to prisiljeni, ker ne vidimo druge rešitve, ker želimo le zadovoljiti določene potrebe...

 

5. Lahko smo odvisni od veliko stvari. Prva asociacija ob besedi »odvisnost« je odvisnost od opojnih substanc, ki povzročijo nekakšno stanje ekstaze, potem pa velja omeniti tudi odvisnosti od na primer računalnika, spletnega komuniciranja itd... Na drugi strani pa obstaja tudi odvisnost od reševanja logičnih ugank, odvisnost od ustvarjanja, od ukvarjanja s športom... Skratka obstaja mnogo odvisnosti.

 

6. To lahko storimo s samoobvladovanjem, samokontrolo, nekim interesom, da se odvisnosti rešimo in si tako zastavimo prave cilje in imamo ob tem določena pričakovanja, torej je potrebna nekakšna motivacija.

 

7. Moje osebne izkušnje niti niso tako kritične, kar se tiče odvisnosti, imam pa prijatelje, ki imajo z določenimi stvarmi kar hude probleme, takšen problem zna biti odvajanje od kajenja. O tem lahko povem le to, da tega sicer ne podpiram, vendar mora vsak posameznik sam storiti nekaj glede svojih slabih lastnosti in mora biti pripravljen sam nekaj storiti za boljše življenje.

 

8. Da, lahko, če z nečim človek pretirava, ga lahko to vodi v obsedenost, torej je to možno le, če se človek prepusti določenim stvarem, od katerih je tako rekoč odvisen, to lahko človeka konec koncev tudi uniči tako telesno kot tudi duševno.

Dejan Zidar

 

 

Foto: Grehor

 

 

1. Odvisnost pomeni, da brez nečesa ne moreš več živeti - npr. kava, alkohol, šport... Ponavadi je negativna, saj s tem, ko smo od nečesa odvisni, npr. od raznih mamil, s tem uničujemo sami sebe in tudi ljudi okoli nas. Lahko pa je tudi pozitivna, ampak le v redkih primerih - po moje je najbolj pozitiven šport, le da ni pretiravanja.


 
2. Odvisen je vsak, ki mu neka stvar pomeni toliko, da brez nje ne more več živet, npr. vsako jutro mora spiti kavo, drugače je slabo razpoložen, slabe volje...


 
3. Odvisnost lahko povzroči različne bolezni, če smo odvisni od nečesa kar nam sicer paše, a škodi našemu organizmu, nas vodi v propad, lahko povzroči tudi psihične bolezni, v primeru športa, pa ostanemo zdravi, če le ne pretiravamo, drugače nam tud to prej al slej škodi.


 
4. Odvisni smo lahko in predvsem ponavadi zato, ker nas zanima kako pa to zgleda, kaj če bi samo malo probali, potem pa to ponavljamo dan za dnem in čedalje bolj pogosto, tako da na koncu ne vidimo izhoda. Nimamo volje to končati, niti moči, čeprav se da.


 
5. Odvisni smo lahko od kakšne osebe, raznih mamil (npr. heroin), kave, cigaretov, čokolade, telefonov, nogometa, košarke...


 
6. Najprej se moremo sami pri sebi odločiti, da bomo prenehali s tem, s svojo voljo, ki mora biti močna, drugi nam pri tem kaj veliko ne morejo pomagati. Imati moramo veliko motivacije. Kar se pa tiče mamil, pa verjetno brez nekaterih zdravil ne gre.


 
7. Imam veliko prijateljev in prijateljic, ki so odvisni od cigaret, kar se tiče ostalih mamil, ne poznam nobenega, poznam pa tudi ljudi, ki ne morejo normalno preživeti dneva, če npr. zjutraj ne tečejo.  V srednji šoli smo imeli v dijaškem domu nekoga, ki so ga poslali v komuno, ampak jaz ga nisem poznala osebno, le na videz, odvisen je bil od heroina.


 
8. Ja, čeprav sta si ta dva pojma zelo blizu. Čeprav se odvisnost verjetno pojavi, ko tvoje telo ne zdrži brez nečesa, ampak misliš, da vseeno kdaj gre, obsedenost pa takrat ko imaš tudi v mislih, da brez tega ne gre.

Sabina

 

 

Foto: Grehor

 

 

1. Odvisnost je bolezen, pri kateri gre za zasvojenost z drogami, alkoholom...To je zelo slabo.

 

2. Odvisen je lahko vsak: star, mlad...

 

3. Odvisnost povzroča bolezni (stranski učinki drog, kajenja, alkohola), abstinenčno krizo, lahko pride do smrti, pride tudi do duševnih in telesnih posledic.

 

4. Ker nimamo dobre razmere v družini, ker smo prišli v slabo družbo, ker ni samospoštovanja, ne znamo izražati svoja čustva.

 

5. Odvisni smo lahko od cigaret, alkohola, drog, sexa.

 

6. Lahko se pozdravimo, če se želimo z veliko trdne volje. Pozdravimo se lahko na raznih ustanovah.

 

7. Ne.

 

8. Lahko.

Maja Praznik

 

 

Foto: Grehor

 

 

Kaj pa pravi KLUB MLADIH SAGRADA FAMILIA?

 

 

Tema odvisnost je v  današnjem času med najbolj aktualnimi. V zvezi s to temo pošiljamo asociacije, ki jih je imela skupina mladih našega Kluba ob besedi odvisnost. Asociacije so mladi na plakat z naslovom oz. osrednjo temo odvisnost pisali anonimno, zato odgovori oz. asociacije niso podpisane. Ker smo navedli vse odgovore oz. asociacije, se določeni odgovori vsebinsko ponavljajo.

 

Spisek asociacij na besedo odvisnost:


– droge
– trpljenje
– grozno počutje
– Do odvisnosti pride, ker se z neko stvarjo ne moreš soočiti.
– občutek krivde
– mamila
– alkohol, droge, TV, računalnik, lahko tudi spolnost, hrana
– beg pred nečim, še najbolj pred sabo
– samouničevanje
– trenutni užitek
– heroin, kokain…
– slaba družba
– bolečina
– Odvisniki  velikokorat postanejo tisti, ki hočejo nekaj pozabiti nekaj težkega.
– Alkohol, mamila…
– Če si labilen, če ne veš kdo si in kaj bi rad, hitro lahko postaneš odvisnik.

 


No, pošiljamo še dva nekoliko daljša odgovora:

 

»Menim, da na odvisnost bodisi od TV, droge alkohola ipd. vplivajo različni dejavniki. Predvsem pa se mi zdi, da na to  v veliki meri vpliva družba, v katero zapadeš, prav tako socialne razmere posameznika, neurejena družina ipd.
Odvisnost je mogoče rešiti na več načinov. Prva in  pomembna zadeva je odkrit pogovor bodisi z družino prijatelji ali pa s tistimi, ki so ti blizu in najti ključno točko zakaj je do tega prišlo. Če pa je odvisnost težje narave, je seveda potrebna pomoč strokovnjakov in v posebnih primerih tudi zdravljenje.« 

Luka R.

 

»Tema odvisnost je zelo aktualna, saj je dandanes skoraj vsak odvisen od nečesa. Nekateri od drog, nekateri od alkohola, od interneta… Vprašanje je zakaj. In vsak mora  odgovoriti na svoj zakaj svoje odvisnosti.
V dramski skupini znotraj našega kluba smo posneli amaterski film o petih srednješolcih, ki se soočijo s problemom odvisnosti in o tem kako težko se je odvisnosti rešiti.
Odvisnost bo v družbi do neke mere verjetno vedno prisotna, ampak prepričan sem, da določene stvari, kot so npr. filmi, revije, oddaje, ki o tem govorijo lahko pripomorejo, da je odvisnosti vse manj oz. da se ljudje, predvsem mladi, vse bolj zavedajo posledic le te.«
Luka K.

 

<<< nazaj