STIČNA MLADIH

25. september 2009

Jesensko rajanje mladih, duhovnikov in škofov v Stični Festival Stična mladih 2009 se je dogajal 19. Septembra, kot vedno – na dvorišču in v okolici cistercijanskega samostana Stična. Udeležilo se ga je okoli 7 tisoč mladih in tudi mladih po srcu.Glavna temna dneva je bilo upanje, saj se je geslo festivala glasilo »Svoje upanje smo naslonili na živega Boga«, dogajanje pa sta zaznamovali vijolična barva in maskota festivala ovčka Taši. Ves dan so organizatorji dajali poseben poudarek zdravemu načinu življenja – brez alkohola, drog in nasilnega vedenja.


Stična mladih, že 28. po vrsti, se je zbudila ob 9.30 v meglenem dopoldnevu, ko se je iz zvočnikov na prizorišču oglasila glasba. Uvodni program, poimenovan Festival mladostne vere, je pripravila skupina mladih animatorjev, srednješolcev in študentov z različnih koncev Slovenije, na podlagi gesla in poslanice papeža Benedikta XVI. mladim. Rdeča nit programa je bilo upanje, ki ga je, kot so mladi skupaj spoznali preko iger, pesmi in dramatizacij, najbolje nasloniti na Boga, saj on vedno drži dano obljubo.


Sledil je čas za delavnice. Vsak udeleženec si je izmed 23 delavnic izbral tisto, ki se mu je zdela najzanimivejša – misijonsko, pevsko, plesno, vezano na prihodnost in poklic … Ves čas festivala in delavnic pa je v prostorih stiškega Kulturnega doma potekal tudi poseben program za študente, ki so lahko popili kavo ali čaj, poklepetali med seboj, nato pa preko dinamičnih skupinskih iger in dramatizacij ugotavljali, kako graditi uspešno poklicno pot. Za udeležence pa je bila zelo privlačna tudi Tržnica upanja na samostanskem travniku, na kateri so se na stojnicah predstavljale različne organizacije in gibanja, ki ponujajo aktivnosti za mlade.


Po odmoru za kosilo, ki so ga udeleženci lahko prinesli s seboj, kupili na stojnicah s hrano ali za tisti dan postavljeni gostilni »Konkurenca«, kjer so točili le brezalkoholne pijače, se je dogajanje zopet preselilo na osrednji prireditveni prostor. Nadškof msgr. Alojz Uran je ob somaševanju sedmih škofov in mnogih duhovnikov daroval sveto mašo, med katero je nagovoril mlade. Tudi on je v pridigi poudaril pomen upanja, še posebej za mladega človeka. Pri nabirki med mašo so mladi zbrali 3500 € v podporo projektu 5 x stop je cool, katerega namen je osveščati o škodljivih posledicah prehitre vožnje, alkohola, drog in nasilnega vedenja. Zdrava zabava brez vseh naštetih stvari je namreč tudi eden od ciljev Stične mladih.


Sveta maša se je prelila v zaključni koncert, poln aktualnih hitov, med katere se je od časa do časa pomešal tudi kak duhovno-ritmičen hit. Z zaključnim koncertom se je od festivala poslovila zasedba, ki ga je glasbeno opremljala pretekla štiri leta in sliši na ime Stična band senior. Nasledili so jih mlajši glasbeniki, ki so letos poskrbeli za glasbo med festivalom mladostne vere – Stična band junior.


Stična mladih ni nikakršna pravljična dežela, v kateri vsi mladi mirno, držeč se za roke, prepevajo pesmi o Jezusu, kot si morda predstavljajo tisti, ki Cerkev poznajo bolj iz časopisov.  Je festival, poln glasnega kričanja, smeha, bobnov in električnih kitar in tudi divjega odštekanega plesa. Ob vsem tem pa je hkrati, kot bi morda na prvi pogled zmotno lahko pomislila kakšna pobožna gospa, več kot le norenje in opletanje z lasmi. Je žur z vsebino, poln veselja do življenja in, seveda, upanja v obljubo, ki smo jo dobili od živega Boga.
Lucija

 

 

Stična mladih je vsako leto nekaj posebnega in tako je bilo tudi letos. Njen naslov se je glasil Svoje upanje naslonimo na živega Boga. Organizatorji so bili super, vse je bilo pripravljeno brezhibno, pot do prizorišča je bila označena z najrazličnejšimi življenjskimi vprašanji, npr. Zakaj si tukaj? Kdo si? Na vhodu so nas animatorji pričakali z objemi in igro Kako zaupaš, bilo je zabavno.


Program se je začel ob 9.30 s Stična bendom. Vse se je vrtelo okoli pesmi in plesa. Vzdušje je bilo že dopoldan na vrhuncu. Ob 11.30 se je vse nadaljevalo v delavnicah. Sama sem se udeležila glasbene, s skupino Svetniki. Bilo je enkratno, vsi mladi so tako veseli, živahni, nobeden ni slabe volje, vsi kar žarijo od sreče. Med vsem tem dogajanjem smo srečevali zelo veliko znanih obrazov, sošolcev, profesorjev s Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška, g. Robija Friškovca …


Ob 14.30 je bila sveta maša. Maša je bila vrhunec dogajanja, Stična band in animatorji pa so jo popestrili in nas mlade s tem nekako še bolj pritegnili k sodelovanju.


Po končani maši se je začel koncert Stične banda. Ne vem, kako jim to uspe, saj so enostavno povedano neverjetni. Mladina je eno uro plesala brez prestanka, glasba je bila super. Med vsemi ritmično-duhovnimi pesmimi so izvajali še druge.


Ob 17.30 se je program zaključil in odpravili smo se proti domu. Mi -  na našem avtobusu - smo ostali v duhu Stične, tako da smo prepevali naprej. Stična je FAJN!. 
                                                                                                              Katarina Kramberger, 3.a (Škofijska gimnazija A. M. Slomška)

 

<<< nazaj