Pridi in poglej

20. februar 2007

Od petka 16. do nedelje 18. februarja je v salezijanski redovni skupnosti v Ljubljani na Rakovniku potekal t.i. vikend Pridi in poglej. Vikend je bil namenjen fantom nad 17 let, ki jih zanima redovno življenje salezijancev. To pot je bil »Pridi in poglej« obarvan mednarodno, saj se gaj je udeležila skupina mladih iz Vojvodine v Srbiji.



GALERIJA

 

Salezijanci smo redovniki v Katoliški cerkvi. Med ostalimi katoliškimi redovi smo prepoznavni po svojem vzgojnem delu za mlade, kot je npr. Gimnazija Želimlje, različne duhovne vaje, poletni Uskovniški tedni, Oratorij, ki ga pripravljamo za vso Slovenijo, delo z mladimi na ulici – Skala itd.

 

 

 


V vseh naštetih vzgojno verskih programih nas je moč videti predvsem na zunaj. Zato se je pred leti porodila ideja, da bi tistim, ki bi želeli videti naše življenje od bliže, pripravili vikend, v katerem bi preprosto bili skupaj v našem vsakdanjem življenju. V mislih smo imeli predvsem fante, ki v sebi čutijo, da bi tudi oni živeli kot redovniki oz. duhovniki.


Tisti, ki delamo z mladimi in jih od bliže spremljamo pri odločanju za svoj poklic, čutimo kako se je danes težko odločiti, kaj bi v življenju počeli. V primerjavi s preteklim časom, danes mladi dolgo časa razmišljajo, kaj bi radi bili in se za svoj poklic precej pozno odločijo. Ko gre za odločanje za poklic duhovnika oz. redovnika ali redovnice, je ta odločitev še toliko težja, saj je za današnji čas precej nenavadna. Da bi pomagali tistim, ki razmišljajo o duhovništvu ali redovništvu kot o svoji življenjski odločitvi, smo se torej odločili, da pripravimo vikend Pridi in poglej.

 

 

 

 

Tokratni Pridi in poglej je bil nekoliko poseben. Kot že rečeno, se ga je udeležila skupina mladih iz Vojvodine v Srbiji. Tam imamo salezijanci svojo postojanko z razvejano mladinsko dejavnostjo, ki pripada slovenski salezijanski pokrajini. Fantje so po rodu Madžari, spremljal pa jih je duhovnik, ki je svoj duhovniški študij opravil v Sloveniji – v Srbiji namreč ni univerzitetne priprave za katoliške duhovnike.


Po dolgi in naporni vožnji, smo jih v petek pozno zvečer sprejeli in jim ponudili okrepitev za telo ter počitek. Sobotno dopoldne je bilo namenjeno predstavitvi življenja in poslanstva rakovniške redovne skupnosti. Po skupni jutranji molitvi hvalnic smo se zbrali na pogovoru udeležencev vikenda in članov salezijanske formacijske skupnosti – to so tisti, ki so že stopili na pot redovništva in so v obdobju temeljitejšega spoznavanja redovnega življenja in priprave nanj. V pogovoru smo drug drugemu predstavili svojo življenjsko zgodbo z vidika odločanja za duhovni (redovni) poklic oz. z vidika svojega verskega življenja. Ugotovili smo, da smo si precej podobni in da Bog v vseh nas na skrivnosten način govori.

 

 

 


V drugem delu dopoldneva smo si ogledali široko poslanstvo salezijanskega Rakovnika: mladinsko pastoralo, mladinski center, študentski dom, župnišče, založbo Salve, glasbeno šolo, svetišče Marije Pomočnice, društvo Mladinski ceh in program Skala.

 

 


 

Popoldan smo poromali k Mariji Kraljici miru na Kurešček, kjer smo imeli sveto mašo. Kraj je še posebej pomenljiv, saj je duhovnik, ki je mlade iz Vojvodine spremljal, na Kureščku opravljal svojo pripravo na večne zaobljube v redovni družbi, o čemer je svojim varovancem pri sveti maši tudi spregovoril.

 

 

 

 

Nato so fantje obiskali duhovnika, ki je pred leti delal pri njih v Vojvodini in se z njim pogovorili v svojem materinem jeziku – madžarščini. (Morda niste vedeli, da je v Vojvodini polno narodnih manjšin in v kraju Mužlja pri Zrenjaninu, iz katerega so udeleženci vikenda Pridi in poglej prišli, živi 90% Madžarov.

 

 


 

Zvečer smo z udeleženci Pridi in poglej počastili Boga z mednarodno molitvijo rožnega venca: tisti, ki so molitev vodili so molili v madžarščini, tisti, ki smo odgovarjali, pa smo molili v slovenščini. Nato smo odšli v igralnico Salezijanskega mladinskega centra, kjer smo imeli družabni večer. Srečali smo tudi nekaj mask, saj je prav v tistem času v dvorani mladinskega centra potekal pustni ples.

 

 


 

Nedelja je dan počitka in tudi za nas je bilo tako. Po napornem sobotnem dnevu, je bil program bolj lahkoten: skupaj smo šli k sveti maši, ostali čas pa je bil namenjen sproščenemu pogovoru in igri. Po kosilu so se fantje poslovili z obljubo, da nas še obiščejo in mi smo jim seveda obljubili vrnitev obiska.

 

Iz opisa ste verjetno zaznali, da Pridi in poglej ni program, ki bi se ga udeležile velike množice mladih. Pridejo pa tisti, ki resno razmišljajo o svojem življenju in o tem, da bi svoje življenje živeli kot služenje drugim in bili v tesni povezanosti z Bogom. Izkušnje zadnjih treh let, odkar poteka program Pridi in poglej, kažejo, da na Pridi in poglej v salezijansko redovno skupnost ne pridejo samo tisti fantje, ki razmišljajo, da postanejo duhovniki, ampak vsi tisti, ki jih naše življenje zanima in bi ga radi doživeli.

 

 

 


Naj zaključim s tistim, s čimer bi morda moral začeti in sicer z razlago poimenovanja programa. Od kje ime »Pridi in poglej«? To so Jezusove besede, ki jih je izrekel dvema svojima bodočima učencema. Prvi hip, ko sta ga spoznala, sta bila navdušena nad njim in ju je zanimalo kaj več o Jezusu. Vprašala sta ga: »Jezus, kje stanuješ«, s čimer sta izrazila svojo željo, da ga bolj spoznata. Odgovoril jima je: »Pridita in poglejta«. Šla sta in od tistega trenutka ostala z Njim, tako ju je navdušil.


V programu Pridi in poglej je naš namen, da mladi fantje postanejo bolj navdušeni nad Jezusom, ki ga v redovni skupnosti bližje doživijo. Kakšen od njih postane tako navdušen nad Jezusom, da se bo odločil vse življenje posvetiti Njemu, ki kliče mnogo več ljudi, kot se zdi na prvi pogled.

 

Avtor in fotograf: Jure Babnik,
salezijanski duhovnik,
voditelj salezijanske formacijske skupnosti

 


Če želite izvedeti kaj več o salezijancih, si lahko ogledate naše spletne strani:

www.donbosko.si;

www.donbosko.si/smp;

www.oratorij.net;

www.salve.si;

http://www.donbosko.si/rakovnik/?q=skupina-db;

http://www.skala.salve.si;

www.sdb.org.

<<< nazaj