Mladi v Bevkah

Na barjanskih tleh se skriva naša mala vasica Bevke. Da, res je majhna, a v njej se dogaja veliko zanimivega. Če se sprehodiš skozi našo vas, boš zagledal veliko nasmejanih obrazov, mladih, ki so željni druženja, petja, skupnih pogovorov, smeha …



VIDEO IZBOR: ORATORIJ

 

 

Prvi začetki mladinskega druženja segajo že dobrih sedem let nazaj. Hm, kje so tisti časi, ko je pogumni »Kolesarjev Grega« rekel svoj »DA« Gospodovem klicu, in se z vsemi močmi podal ter mladim leta služil kot animator, jih vodil in usmerjal ter jim bil zgled dobrega kristjana. To so bili tisti časi, ko smo se greli v župnikovi kuhinji, govorili o tem, kako se bomo imeli pri 90-tih še vedno radi, se učili prepirati na lep način ter z odprtimi usti poslušali župnikove zgodbe, ki so vedno delale dolge ovinke, dokler niso prišle do bistva. To so bili prvi zametki, ko je v nas raslo navdušenje in to takšno navdušenje katerega ni moč pozabiti. Želeli smo si, da bi vsi verovali, želi smo vsem pokazati, da se imamo radi, želeli smo obuditi našo župnijo. To so bile nedolžne mladostne želje, želje po oznanjanju. Kako le bi lahko molčal, če Jezusa si spoznal, če pustil si mu v srce in On spremenil nam je misli in želje.


Začeli smo obujati Kulturno društvo – zaigrali smo Miklavževo igrico ter poklicali Sv. Nikolaja, da je obdaril otroke, nato še Božičnico in Materinščico, da smo mamam povedali, da jih imamo radi.


Bilo je polno druženja, po mladinskem verouku nismo odhajali domov. Kje pa! Šli smo okoli vasi in se ob 00.00 drli SND – vsem vaščanom smo namreč hoteli zaželeti Srečen Nov Dan. Skupaj smo šli na duhovne vaje, skupaj hodili k maši in peli pesmi s kitaro, skupaj smo romali na Brezje, Kurešček, skupaj smo počeli ogromno stvari. Srečanja so bila prekrasna!

 

Tudi sedaj, po sedmih letih imamo pri nas še vedno mladinsko skupino. Trenutno jo vodi Primož Jereb. Mladi se še vedno zbirajo ob petkih, vendar ne več v župnikovi kuhinji. Ustvarili so maldinsko sobo. Vsako srečanje je zanje nov izziv, saj se soočajo z aktualnimi temami in z vprašanji, ki so zbudijo njihove možgančke, porodijo nova vprašanja, pa tudi ogrejejo srce …


»Mladinca« obiskujejo večinoma srednješolci. Da pa ne bi bilo dolgčas tudi nam že starejšim, se tudi študentje zbiramo en dan pozneje v isti sobici, kjer ne manjka vročih pogovorov, argumentov, molitve, pa tudi toplega čaja, piškotkov in vsega kar paše zraven. Še vedno pa imamo radi podvige, tako se odpravimo na kakšen hrib, kjer ob kitari prepevamo v noč …


No, iz teh dveh malih skupinic se je ustvarila še ena nova – odločili smo se, da bomo začeli raziskovati Sveto pismo. Uf, nekaj svežega, smo si rekli, in se ob torkih enkrat na mesec začeli zbirati ob tej knjigi življenja, katere skrivnosti nam je razkrivala gospa Mira Marolt. Bilo nam je všeč in sedaj smo se odločili, da srečanja podvojimo.

 

Mladi v Bevkah smo aktivni skozi vse leto. Najbolj se veselimo oratorija, za katerega zberemo vse svoje moči in darujemo svoj (ne)prosti čas. Da skozi leto ne pozabimo, da je življenje kristjana veselo in dejavno, vsak drugi petek v mesecu pripravimo tako imenovano oratorijsko mašo, kamor so povabljeni vsi otroci, mladi, stari … Skupaj pripravimo zanimive uvode, po maši pa sledi zabaven, poučen in zanimiv program. Hvaležni smo tudi, da nas je Gospod obdaril s posluhom – v župniji imamo kar tri pevske zbore. Mladi se zadržujemo v zboru Raddar, tako da se vidimo tudi ob ponedeljkih.

 

To, da smo aktivni v župiji, predstavlja za vse nas velik plus. Včasih se vprašamo, kaj bi počeli, če nas ne bi družil ta Duh, ki je kriv, da vemo, da je biti mlad res kul!

Tadeja & Maja

<<< nazaj